image
Sursa foto: sic.md

Expert Jamestown, despre schemele pe care mizează Dodon și Plahotniuc

În contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc pe 24 februarie, analistul politic de la Jamestown Foundation, Vladimir Socor, afirmă că jocul după scheme geopolitice este convenabil pentru liderii PD și PSRM, Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, în timp ce liderii blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, refuză să joace după aceste scheme și optează pentru implementarea reformelor conform Acordului de Asociere RM-UE.

„Partidele lui Plahotniuc și Dodon - fiecare în felul său - definesc aceste alegeri ca o luptă „geopolitică”, al cărei rezultat vor determina relațiile RM cu Occidentul și, respectiv, cu Rusia. Această teză este convenabilă pentru Plahotniuc și o convingere pentru partidul lui Dodon. Plahotniuc mizează pe aprobarea Washingtonului după ce a pierdut Bruxellesul, în timp ce Dodon se bazează în mod loial pe sprijinul Kremlinului. De cealaltă parte, blocul ACUM refuză să se joace cu schemele „geopolitice” și optează pentru pentru reforme în conformitate cu Acordul de Asociere RM-UE, subliniind diferențele ireconciliabile cu Plahotniuc și Dodon din prima zi a campaniei electorale”, afirmă expertul, într-un analiză pentru Jamestown.

Vladimir Socor menționează că noua legislație electorală a țării, adoptată în comun de partidele lui Plahotniuc și Dodon la jumătatea anului 2017, predetermină un parlament dominat de aceste două facțiuni politice, al cărui scop comun este de a minimiza prezența ACUM în Parlament. „Acest efect nu poate decât să mulțumească Moscova. În plus, această nouă legislație garantează, pentru prima dată, un grad de reprezentare parlamentară pentru Transnistria și câteva locuri pentru anumite zone de vorbitori de limbă rusă, asta eventual fortificând socialiștii. Este de așteptat ca PSRM să ceară o parte din ministere, iar dacă acest lucru le va fi refuzat - să încerce să forțeze alegeri repetate”, spune analistul politic.

Orice scenariu ar spori oportunitățile Rusiei de a-și atinge obiectivele în Moldova, continuă Socor. Indiferent de scenariile postelectorale, obiectivele și oportunitățile Rusiei în Moldova vor rămâne limitate, și nu pentru lipsa de motivație orientată spre trecut, ci pentru lipsa mijloacelor în viitorul apropiat. Acest lucru necesită prioritizarea selectivă a resurselor rusești, iar Moldova nu este o prioritate pentru Rusia. La un moment dat, ar putea deveni o țintă a oportunității pentru Rusia, dar nu în sensul „preluării” de către Rusia a Republicii Moldova. Republica Moldova s-a aflat mulți ani la coada intereselor politice ale Kremlinului. Ar putea fi mutată în față, dar numai dacă situația post-electorală din Moldova va oferi tentații puternice pentru amestecul rusesc la costuri economice scăzute și risc scăzut pe planul politicii internaționale. Acest lucru pare puțin probabil în acest moment”, punctează Vladimir Socor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: