image
Sursa foto: coe.int

Rusia a CONTESTAT hotărârea CEDO în cazul fermierilor din raionul Dubăsari; Care sunt argumentele Kremlinului

Guvernul Rus a contestat hotărârea CtEDO prin care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate a peste 1646 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari.

Dacă cererea Guvernului rus va fi admisă, atunci dosarul va ajunge în atenția Marii Camere compuse din 17 judecători ai CtEDO, care va examina argumentele regimului de la Kremlin.

Federația Rusă a solicitat reexaminarea cazului Sandu și alții, deoarece consideră că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor.

Autoritățile din Federația Rusă fac referință la așa numitele organe transnistrene care în opinia lor se fac vinovate integral de blocarea accesului de mai bine de 10 ani ai țăranilor la propriile terenuri.

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, afirmă că anterior, în mai multe cauze transnistrene examinate de Camera a doua a Curții, cererile de referire pentru Marea Cameră au fost respinse.

„Problemele ridicate de către Rusia sunt similare ca și în plângerile anterioare, iar complexitatea cauzei Sandu și alții rezidă doar din numărul mare de reclamanți. Argumentele invocate de Rusia au fost deja examinate în cauza examinată de Marea Cameră”, spune Alexandru Postica.

Potrivit expertului, completul format din cinci judecători ai Marii Camere urmează să se expună, în decurs de până la 8 sau 9 săptămâni, atunci când se întrunește completul.

Trebuie de menționat că Guvernul Rus a depus cererea de reexaminare în ultima zi când se permitea depunerea acesteia, prin urmare este evidentă dorința Guvernului Rus să tergiverseze executarea hotărârii, spun cei de la Promo-Lex.

Reamintim că pe 17 iulie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a constatat că Federația Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost sechestrate de către administrația regiunii transnistrene.

Deși cererea a fost înaintată și în privința Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților. În această cauză reclamanți sunt 1646 de persoane fizice și 3 companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri).

CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro, doar în acest caz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: