image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari: „Premierul trebuie să discute revizuirea contractului la gaze, dar nu de pe poziția vasalului, cum insistă Dodon”

Liderul asociației „Forța fermierilor”, fostul deputat Alexandru Slusari consideră că premierul Natalia Gavrilița ar trebui să discute cu premierul Rusiei, Mihail Mișustin, revizuirea contractului cu Gazprom, dar nu de pe poziția vasalului, așa cum insistă Igor Dodon.

Este necesar de spus tranșant Kremlinului că dacă Gazprom nu va micșora prețul la gaz pentru Moldova sau va încerca să întrerupă livrările de gaz în toiul sezonului rece, Chișinău va recurge la restabilirea echității și impozitarea importurilor pentru Transnistria, întrucăt este nevoie de surse suplimentare pentru compensațiile pentru populație și agenții economoci de pe malul drept al Nistrului”, a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit fostului deputat, anual bugetul public național pierde minimum 4 miliarde de lei în urma anulării TVA și accizelor pentru mărfurile importate în regiunea transnistreană. Este o sumă enormă pentru Chișinău, care ar putea fi alocată pentru diminuarea impactului scumpirilor energetice.

„Desigur, că ar trebui să existe și planul B privind aprovizionarea țării cu gaze naturale. Cea mai bună soluția ar fi conectarea la sistemul energetic român cu posibilă plafonare a prețului și pentru consumătorii din Republica Moldova. În următoarele luni guvernarea este obligată să demonstreze maximum de responsabilitate, verticalitate și profesionalism”, mai accentuează fostul deputat.

Precizăm că ANRE se va întruni joi pentru a aproba noile tarife la gazele naturale pentru consumatorii din RM.

comentarii: