image
Sursa foto: captură video

COVID-19 în RM: Sistemul medical s-a transformat într-un focar; Lucrurile sunt date peste cap: Carantina este doar pe hârtie

„Principala greșeală pe care o face actuala guvernare este lipsa de transparență. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o situație fără precedent, iar carantina este doar pe hârtie”, sunt declarațiile făcute de mai mulți lideri de opinie în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate încă 101 cazuri de COVID-19 și patru decese. Din numărul total de cazuri confirmate astăzi, 17 sunt din sistemul medical, printre care: medici-5, asistenţi medicali-6, felceri-1, personal auxiliar-5 persoane. Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 este de 257.

Astfel, în acest context liderul PL, Dorin Chirtoacă, afirmă că sistemul medical din țara noastră s-a transformat într-un focar și recomandă autorităților ca angajații din sistemul medical să fie testați cu regularitate.

„Trebuie testați cu regularitate medicii, pentru că sistemul medical s-a transformat într-un focar.1/3 din bolnavi sunt medici, asta înseamnă că lucrurile sunt date peste cap. Mai tare riști să te infectezi dacă ajungi acolo cu o formă ușoară de coronavirus. Medicii sunt într-o stare totală de nesiguranță.Trebuie izolate locurile care au devenit focare de infecție”, a recomandat fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă.

Totodată, se observă că regimul de autoizolare și de cel de carantină instalat în anumite localități din RM nu se respectă. Astfel, „carantina este doar pe hârtie”, a declarat Ilan Cașu, fost consilier municipal în CMC.

Lipsa de transparență a autorităților este o altă problemă cu care se confruntă țara noastră, iar ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o situație fără precedent, susține Vadim Pistrinchiuc.

„ Principala greșeală pe care o face actuala guvernare este lipsa de transparență. Este o situație fără precedent. Dacă am știe ce este în stocuri, câte teste s-au comandat noi și publicul am putea fi mai reținuți. Așa cum a spus domnul Chirtoacă este foarte important să testăm toate cadrele medicale. Prim-ministrul a declarat că săptămâna trecută că vor fi testați toți medicii, dar n-a fost așa.(...) Este o problemă strategică, acolo mocnește” , a menționat Vadim Pistrinchiuc, director executiv IPIS.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: