image
Sursa foto: Jurnal.md// Nadejda Roșcovanu

De mâine centrul de triaj de la Moldexpo va fi funcțional, iar la Bălți și Cahul vor fi deschise laboratoare pentru Covid-19

Începând de mâine centrul de triaj pentru Covid-19 amenajat pe teritoriul Moldexpo își va deschide ușile și va fi gata să primească persoane suspecte de Covid-19, care ulterior vor fi redirecționate către spitale. Totodată de mâine instituțiile spitalicești din majoritatea raioanelor țării vor fi deschise pentru a primi pacienți suspecți sau purtători de virus.

Măsurile au fost luate în urma ședințeI Comisiei Situații Excepționale.

În caz de necesitate va fi activată și a doua componentă a centrului de triaj și anume componenta de asistență spitalicească. Pe această platformă se examinează oportunitatea de creare a câteva filiale a centrului de triaj cu un număr corespunzător de locuri pentru plasare la necesitate atunci când av fi epuizat potențialul asistenței medicale spitalicești a acestor platforme alternative”, a declarat Dumbrăveanu.

Instituția va fi împărțită în trei zone, în dependență de gravitatea pacienților și va dispune de laborator, radiologie și imagistică. Este vorba despre un spațiu de 5000 de metri patrați, care conform normativelor de 7 - 8 metri pătrați pentru fiecare loc, poate asigura 700 de locuri.

Ministrul a mai anunțat că în curând la Bălți și Cahul vor fi deschise laboratoare pentru testarea persoanelor suspecte de noul Covid-19.

„Testele de laborator vor fi realizate pe mai multe platforme însă vor fi coordonate de ANSP. Testarea va fi implimentatntă și în laboratoarele din Bălți și Cahul și la Spitalul de dermatologie și maladii comunicabile”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: