image
Sursa foto: Jurnal.md

Filip recunoaște interesele lui Andronachi în preluarea Consulatului de la Odesa: De asta a părăsit PD

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, recunoaște că fostul său coleg de partid, Vladimir Andronachi, ar avea interese în tentativele de preluare a clădirii Consulatului Republicii Moldova din Odesa. În cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, Filip a declarat că Andronachi a părăsit Partidul Democrat tocmai pentru că nu i-ar fi fost satisfăcută cererea, ca hotărârea prin care se făcea schimbul între consulat și o casă de locuit din Odesa să fie pusă în aplicare.

Pavel Filip, cel care a semnat hotărârea de Guvern din 27 februarie 2019, prin care se decidea schimbarea clădirii Consulatului din Odesa și a terenului aferent cu o casă de locuit din același oraș, a declarat că nu știa care sunt interesele în spatele acestei scheme și că a aflat abia mai târziu că evaluările au fost falsificate.

Mai mult, susține el, în vara lui 2020, înainte ca hotărârea de Guvern din 27 februarie să fie abrogată, asupra ministrului de Externe Oleg Țulea s-ar fi făcut presiuni ca hotărârea să fie pusă în aplicare, iar schimbul să fie legalizat.

„Acum mie îmi pare bine că a apărut acest subiect încă în vara acestui an. Și apropo, am avut o discuție cu ministrul Țulea (de Externe, n.a.), și atunci el îmi tot spunea că cineva l-a telefonat, să vorbească, să promovoze, în continuare. Eu i-am spus categoric, înaintați și anulați acea hotărâre de Guvern, pentru că e clar ce s-a întâmplat. Lucru pe care l-a făcut”, a declarat Filip.

Întrebat dacă cel care l-a telefonat pe Țulea este Andronachi, Filip a spus: „Da, acel Andronachi, care ulterior s-a și supărat pe acest motiv și a părăsit partidul la două săptămâni după ce s-a aprobat această hotărâre”.

Amintim că opinia publicată a fost informată despre tentativele de preluare a Consulatului din Odesa la 24 octombrie, într-o anchetă realizată de Jurnal.md.

Astfel, prima tentativă de preluare a clădirii și terenului aferent, evaluate la 2-3 milioane de dolari, a fost făcută la începutul anului 2019, atunci când Guvernul Filip a aprobat o hotărârea de Guvern prin care se decidea schimbul.

Hotărârea a fost abrogată la 31 iulie 2020, dar a fost atacată imediat în instanță. La 23 octombrie, Judecătoria Râșcani a decis să anuleze decizia Guvernului și să oblige Ministerul de Externe să ducă la final schimbul. Potrivit surselor Jurnal.md, decizia a fost luată în plină campanie electorală pentru a scăpa de sub atenția publică și a fi implementat schimbul în urma căruia statul ar fi avut de pierdut cel puțin 2 milioane de dolari.

În urma anchetei Jurnal.md, Guvernul a ieșit cu o recție în care anunța că va ataca hotărârea judecătorească în instanță, întrucât în cadrul unei evaluri prețul de piață al clădirii Consulatului și terenul aferent au fost stabilite la aproape 2 milioane de dolari, în timp ce casa cu care urma să se facă schimbul a fost cumpărată, la 20 februarie 2019, pentru suma de 90 de mii de dolari.

Iar la 8 decembrie, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un dosar penal în acest caz.

Noutăţile partenerilor

comentarii: