image
Sursa foto: AP

Mai mulți judecători se plâng că sunt intimidați de procurori; Deputat: Nu vă grăbiți să-i faceți eroi

Un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au semnat o scrisoare în care se plâng că sunt intimidați prin diferite metode să emită decizii ilegale în favoarea procurorilor, în special în ceea ce ține de autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigație sau aplicarea măsurilor de arestare.

De cealaltă parte, deputatul Sergiu Litvinenco afirmă că scrisoarea ridică semne de întrebare, mai ales reieșind din faptul că primul semnatar al scrisorii, Ghenadie Pavliuc, șeful judecătoriei Ciocana, este unul dintre cei care au susținut demiterea ilegală a membrilor CSM, dar și cel care a interzis procurorilor să ridice imaginile video într-un dosar în care este vizat judecătorul CSJ Oleg Sternioală.

Judecătorii de instrucție spun că au decis în acest mod să facă publice instrumentele prin care ar fi presați.

„Prima metodă de presiune ilegală este atunci când, un demers este respins de către judecător, procurorul care a participat la procesul respectiv depune imediat un raport către procurorul ierarhic superior. A doua metodă aplicată de procurori în privința judecătorilor care nu doresc să fie „ascultători” este pornirea promptă a cauzelor penale pe fapte inexistente în realitate ori care sunt deduse sau alcătuite pentru perioade din trecut și în cadrul cărora procurorii desfășoară în privința judecătorilor diverse acțiuni de urmărire penală pentru care acordul CSM-ului nu este necesar”, se spune în scrisoare.

Astfel, semnatarii le cer autorităților competente să ia măsuri pentru asigurarea unei justiții independente.

„Situația alarmantă descrisă în prezenta adresare ne obligă să reacționăm prin mijloace legale și să o facem publică, astfel încât să poată să fie luate măsuri pentru asigurarea principiului independenței judecătorului, independenței care presupune că judecătorul acționează în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor și în concordanță cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări și fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni și sub ce motiv”, au adăugat judecătorii în scrisoare.

Documentul a fost expediat președintelui Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, membrilor de drept ai Consiliului Superior al Magistraților și președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc.

De cealaltă parte, deputatul ACUM Sergiu Litvinenco afirmă că scrisoarea ridică semne de întrebare.

„Văd că mai multă lume distribuie scrisoarea deschisă a magistraților de la Ciocana. Nu cunosc detaliile exacte, însă înainte de a-i face eroi pe acești judecători, vă rog să țineți cont că șeful judecătoriei Ciocana (și primul semnatar al scrisorii) este magistratul Ghenadie Pavliuc - unul din liderii încercării ilegale (fapt constatat și de Comisia de la Veneția) de demitere a membrilor CSM, dar și cel care a interzis procurorilor să ridice imaginile video într-un dosar în care este vizat judecătorul CSJ Oleg Sternioală. Doar aceste aspecte îmi ridică deja semne de întrebare că acțiunea judecătorilor este una sinceră și nu una în sensul curmării dosarelor gestionate de procurori împotriva judecătorilor corupți”, spune deputatul.

doc ciocanadoc ciocana
doc ciocanadoc ciocana
doc ciocanadoc ciocana

doc ciocanadoc ciocana

Scrisoarea a fost semnată de judecătorii: Ghenadie Pavliuc, Sergiu Bularu, Igor Bațalai, Victor Rațoi, Roman Mazureț, Constantin Damaschin, Cristina Cheptea, Nicolae Corcea, Veaceslav Martânenco, Elena Costiuc, Maria Tertea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: