image
Sursa foto: pdm.md

PSRM și PD, la un pas de oficializare a relației: Vor negocia formarea unei coaliții de guvernare

Partidul Democrat acceptă invitația socialiștilor privind lansarea negocierilor cu privire la formarea unei coaliții de guvernare.

„Discuțiile urmează să înceapă în următoarele zile, după care partidul va lua o decizie”, anunță un comunicat de presă al formațiunii.

Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul Național Politic al formațiunii.

„În cadrul ședinței, PDM a luat act de faptul că un eventual dialog cu blocul ACUM a eșuat, întrucât liderii acestuia își doresc alegeri anticipate pentru a reveni în Parlament și sunt deja cu gândul la alegerile prezidențiale”, se spune în comunicat.

„Întrucât Partidul Socialiștilor și-a manifestat deschiderea pentru un posibil dialog și o guvernare care să împartă responsabilitățile cu PDM, membrii Consiliului Național Politic au delegat și împuternicit reprezentanții Partidului Democrat, care să poarte discuții cu PSRM, în anumite condiții”, continuă comunicatul.

Potrivit liderului PD, Pavel Filip, în cadrul negocierilor vor fi înaintate mai multe condiții.

„Trebuie să fim sinceri: noi și PSRM avem diferențe majore de ideologie. Și acest lucru va rămâne așa. Partidul Democrat rămâne un partid pro-european. De aceea, în cazul unor eventuale discuții, vom pune în prim plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții”, a declarat Pavel Filip.

Decizia PD vine după ce astăzi Consiliul Republican al PSRM a anunțat că iniția negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare cu PD.

Socialiștii susține că „la baza unei posibile viitoare alianțe politice va sta același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM”, iar în cazul unor negocieri eșuate, vor fi declanșate alegeri anticipate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: