image
Sursa foto: Profimedia Image

Zeci de morți și noi proteste în Myanmar: Trupul manifestantei cu tricou „Totul va fi bine", exhumat

Autoritățile din Myanmar au exhumat trupul tinerei de 19 ani care purta un tricou cu mesajul "Totul va fi bine" și care a fost împușcată mortal în timpul protestelor, iar examinarea a exonerat forțele de ordine de acuzațiile de omor, a anunțat, televiziunea de stat MRTV, citată de Reuters.

Kyal Sin, cunoscută drept Angel, a murit miercuri, după ce a fost împușcată în cap în timpul intervenției forțelor de ordine care încercau să oprească manifestanțiile din orașul Mandalay împotriva loviturii de stat de la 1 februarie. Kyal Sin a devenit o figură emblematică a protestelor împotriva regimului militar din Myanmar.

Exhumarea ei i-a înfuriat pe manifestanți, care acuză conducerea militară a țării că încearcă astfel să ascundă faptul că ar fi fost ucisă de forțele de ordine.

Televiziunea de stat: Investigația a exonerat forțele de ordine

Potrivit televiziunii de stat, poliția, un judecător și mai mulți doctori au exhumat trupul tinerei și au efectuat o investigație chirurgicală. În urma verificării, s-a descoperit o rană în spatele capului și o bucată de plumb în creier, măsurând 1,2 pe 0,7 centimetri, care ar fi diferită de vârful gloanțelor folosite de poliție.

Televiziunea de stat a anunțat că poliția s-a aflat față în față cu manifestanții și că rana lui Kyal Sin era în spatele capului, dar și că obiectul care a ucis-o putea fi tras de o armă capabilă să tragă gloanțe de calibrul .38. "Drept urmare, se poate presupuen că cei care nu vor stabilitate au realizat asasinatul", a anunțat televiziunea MRTV, citataă de digi24.ro.

Manifestanții, înfuriați de exhumarea lui Kyal Sin

Pe rețelele de socializare, manifestanții au considerat exhumarea drept o nouă insultă adusă lui Kyal Sin și familiei ei, cu intenția de a denatura faptele petrecute. Televiziunea de stat a anunțat că autoritățile au cerut permisiunea familiei pentru a realizat exhumarea, însă nu a precizat dacă aceasta a fost acordată. Agenția Reuters nu a reușit să contacteze familia lui Kyal Sin.

Protestatarii aflați miercuri în Mandalay au spus că forțele de ordine deschideseră focul asupra lor când Kyal Sin a fost ucisă. Fotografiile publicate de Reuters arată că tânara se afla cu capul întors către forțele de securitate cu câteva momente înainte să fie împușcată.

Localnicii au spus că trupul lui Kyal Sin a fost exhumat vineri de o echipă care a venit sub paza poliției și a armatei, iar oamenii au fost ținuți la distanță de cimitir. Sâmbătă, mormântul era sigilat cu ciment proaspăt, iar alături erau mănuși chirurgicale, dar și cizme și mănuși de cauciuc.

Kyal Sin a fost printre cei 38 de oameni uciși miercuri, cea mai sângeroasă zi de la începutul protestelor din Myanmar, care durează de peste o lună de zile.

Armata a spus că a evitat folosirea forței, dar că nu va permite protestelor să amenințe stabilitatea.

Lovitura de stat militară pe 1 februarie

Armata a răsturnat democrația condusă de Aung San Suu Kyi și a arestat-o pe conducătoare partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD), după ce comisia electorală a respins acuzațiile de fraudă în cazul alegerilor din noiembrie 2020, câștigate de partidul lui Aung San Suu Kyi la mare distanță.

Manifestanții resping promisiunea armatei că vor fi organizate noi alegeri și cer eliberarea lui Aung San Suu Kyi și a celorlalți deținuți în urma loviturii de stat.

Mii de protestatari în stradă, nelăsându-se intimidaţi de forţele de securitate

Represaliile au continuat duminică împotriva birmanezilor care au ieşit cu miile în stradă pentru a cere restabilirea democraţiei, în pofida raidurilor nocturne ale poliţiei în cursul cărora membri ai partidului lui Aung San Suu Kyi au fost arestaţi, iar unul a murit în bătaie, relatează France Presse.

Forţele de securitate, desfăşurate în număr mare, au făcut uz de gaze lacrimogene, de muniţii de cauciuc, dar şi de muniţie de război pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Unii dintre manifestanţi au fost răniţi, în special la Yangon, capitala economică, unde unui tânăr de 20 de ani i-a fost ruptă o ureche, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de social media.

În Mandalay (centru), unde mai mulţi protestatari au fost ucişi în ultimele zile, doi membri ai echipelor de salvare au fost răniţi cu focuri de arme; unul a reuşit să scape, celălalt a fost luat de poliţie. Un alt protestatar a fost, de asemenea, rănit.

La aproape 100 kilometri distanţă, la Bagan, renumit pentru pagodele sale seculare, un adolescent de 18 ani a fost împuşcat în maxilar cu un glonţ de cauciuc, iar o femeie - la picior, conform echipelor de salvare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: