image
Sursa foto: Profimedia Images

O monedă din aur s-a vândut cu suma record de 18,9 milioane de dolari

O monedă de colecţie, din aur, a fost vândută în Statele Unite pentru 18,9 milioane de dolari, în urma unei licitaţii organizată la New York. Este cel mai mare preț plătit vreodată pentru o monedă.

Moneda a fost vândută de designerul şi colecţionarul de pantofi Stuart Weitzman, care a achiziţionat-o în 2002 pentru suma record la acea dată de 7,6 milioane de dolari, relatează Reuters. Moneda are o valoare nominală de 20 de dolari.

Exemplarul, care face parte din ultima serie de monede din aur, denumită ''Double Eagle'' şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, a devenit astfel cea mai scumpă monedă din lume, devansând dolarul din argint ''Flowing Hair'' (bătut în 1794) şi vândut pentru 10 milioane de dolari în 2013, potrivit AFP.

Moneda reprezintă imaginea unei femei simbolizând libertatea pe faţă, iar pe verso, un vultur în zbor, şi a fost creată de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens.

Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucât preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfârşitul convertibilităţii monedei americane din aur. Statele Unite nu au mai emis monede din aur ulterior, cu excepţia unor serii limitate, de colecţie.

Câteva exemplare au apărut cu toate acestea pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure ''Double Eagle'', care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.

Preţioasa monedă din aur a fost achiziţionată în 1995 de un colecţionar britanic care, după cinci ani de lupte în justiţie, a fost autorizat să o revândă legal designerului american Stuart Weitzman, în 2002.

Cu prilejul acestei vânzări, directoarea Monetăriei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul într-o monedă americană oficială.

Designerul de pantofi, ale cărui creaţii sunt apreciate de numeroase celebrităţi, a strâns o colecţie unică, din care mai face parte, pe lângă ''Double Eagle'', şi ceea ce mulţi consideră a fi cel mai rar timbru din lume, British Guiana One-Cent Magenta, care a făcut totodată obiectul vânzării organizate marţi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Timbrul British Guiana, cu o valoare nominală de un cent, făcea parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştei din Guyana Britanică (astăzi Guyana) în urmei unei întreruperi a aprovizionării cu timbre.

Stuart Weitzman a obţinut acest timbru de un cent, imprimat în 1856, în anul 2014 contra sumei de 9,4 milioane de dolari, un record neegalat pentru o piesă similară. În urma licitaţiei de marţi, a fost vândut pentru un preţ mai mic, de 8,3 milioane de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: