image
Sursa foto: jurnal.md

Ana Blandiana și Andrei Năstase, primii cetățeni de onoare ai Iașiului, după declararea acestuia capitală istorică

Poeta Ana Blandiana, care a stat la baza creării Alianței Civice din România, și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, sunt primii cetățeni de onoare ai Iașiului, după declararea acestuia capitală istorică a României.

Hotârârea a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Iași.

„Acordarea acestui titlu lui Andrei Năstase este o măsură reparatorie. El este avocat, activist civic şi om politic din Republica Moldova, preşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. În 2018, Andrei Năstase a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, dar Comisia Electorală Centrală a anulat rezultatele scrutinului din capitala Republicii Moldova. Asta arată foarte clar că situaţia în Republica Moldova e foarte gravă şi îngrijorătoare pentru toată lumea”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica.

Tot astăzi, și poetei Ana Blandiana, care a stat la baza creării Alianței Civice din România, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

„Excelenţa Sa Ana Blandiana este unul dintre cei mai renumiţi autori români. Este autoarea a 26 de cărţi publicate în română şi a 60 de volume apărute în 26 de limbi. De asemenea, poeta este o binecunoscută luptătoare pentru libertate civică din România. În ianuarie 1993, împreună cu Romulus Rusan, a fost iniţiatoare a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent. Din 2016 Ana Blandiana este membru corespondent al Academiei Române. Creaţia poetei a fost răsplătită cu numeroase şi prestigioase premii”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica.

Noutăţile partenerilor

comentarii: