image
Sursa foto: jc.md

Reacția Administrației Naționale a Penitenciarelor, după ce avocații lui Platon au declarat că au fost agresați fizic

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu precizări la aparițiile în presă a informației despre încălcările angajaților Penitenciarului nr.13-Chișinău în raport cu deținutul Veaceslav Platon și avocații săi.

„Ieri, 3 septembrie 2018, la ora 16:00, în Penitenciarul nr.13-Chișinău, la solicitare, a fost asigurată întâlnirea avocaților cu deținutul Veaceslav Platon. Aproximativ la ora 17:00 avocații au fost preveniți că programul penitenciarului se încheie, fiind rugați să părăsească instituția. Imediat, deținutul Platon, cât și avocații au manifestat un comportament agresiv, provocator, folosind cuvinte obscene în adresa personalului instituției, dar și amenințări cu răfuială fizică personală, inclusiv la adresa membrilor familiilor angajaților instituției penitenciare”, scrie într-un comunicat al ANP.

„După mai multe încercări de a convinge deținutul să meargă în celulă, acesta a fost avertizat că în cazul nesupunerii cerințelor personalului penitenciar va fi aplicată forța fizică, iar avocații au fost preîntâmpinați că se încalcă regimul de deținere în penitenciar. Astfel, angajații penitenciarului aflați în exercițiul funcțiunii au fost nevoiți să aplice legal forța fizică față de deținutul Platon, cu escortarea ulterioară în celula de detenție, fapt ce a fost documentat potrivit legislației. În rezultatul examinării medicale imediate a deținutului, nu au fost stabilite careva leziuni, iar medicii au apreciat starea de sănătate drept satisfăcătoare, motiv pentru care nu a fost necesară solicitarea serviciului de urgență. În aceleași circumstanțe, avocații prezenți au continuat să manifeste comportament agresiv și amenințător în adresa angajaților instituției penitenciare. Față de avocați nu a fost aplicată forța fizică, iar informațiile apărute în anumite instituții media despre presupusa agresare a lor sunt false”, se arată în comunicat.

Potrivit ANP, toate materialele acumulate pe cazul dat au fost expediate organelor procuraturii.

„Considerăm că, atât acțiunile deținutului Platon, cât și ale avocaților săi, constituie provocări la adresa sistemului penitenciar, care au scopul de a defăima imaginea funcționarului aflat în misiune de serviciu. Totodată, facem apel la mass-media, ca să informeze corect și să nu distorsioneze faptele”, mai scrie în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: