„Dacă președintele republicii, Igor Dodon, nu se ferește să-și susțină opiniile pro-ruse și să le promoveze ca program politic, deși societatea, în majoritatea sa, se pronunță pentru apartenența la ideea europeană, oligarhi de tipul Vladimir Plahotniuc preferă menținerea statului moldovean într-o zonă gri, din care se poate clama ideea de unire cu România sau orice altă țintă politică apropiată de ideea europeană, atât timp cât nu se întreprind pași concreți pentru atingerea respectivelor obiective”, spune Cristian Felea.

Ori, o Republică Moldova aflată într-o zonă gri permite Federației Ruse să manevreze nestingherită în Transnistria, de unde poate menține în viață atât proiectul ”Rusia Nouă”– cu care amenință statalitatea Ucrainei și securitatea la Marea Neagră și Gurile Dunării -, cât și pe cel al unei federații Moldova-Transnistria, o construcție statală care, dacă ar fi dusă la bun sfârșit, ar fi imposibil de integrat în Uniunea Europeană (un nou Kaliningrad), continuă Cristian Felea.

În opinia expertului, Republica Moldova ar trebui să fie cât se poate de interesată ca, împreună cu Ucraina, să ”sufoce” administrația de la Tiraspol și să taie orice posibilitate de aprovizionare a efectivelor Armatei a XIV-a ruse din Transnistria.

„Ori paradoxul este acela că, din motive dificil de înțeles, în chestiunea transnistreană politicienii moldoveni decid și acționează în favoarea intereselor ruse. Presiunea putinistă găsește un mediu favorabil la Chișinău, iar acest lucru nu mai miră observatorii atenți ai vieții politice de dincolo de Prut”, mai spune Cristian Ferea.

Potrivit lui, România, stat membru NATO și al Uniunii Europene, este obligată să își construiască o strategie comună cu Ucraina, pentru e evita infiltrarea în Republica Moldova a elementelor capabile să acționeze conjugat pe direcția Tiraspol – Odesa în favoarea proiectului ”Rusia Nouă”.

„Dincolo de declarațiile sforăitoare din Parlament, România are o mai mare nevoie de o Republică Moldova ca stat democratic viabil, în care să domnească legea și care să fie decis să adere la Uniunea Europeană, decât de proiecte unioniste fanteziste. Cel puțin nu înainte ca Armata a XIV-a rusă să fie evacuată din Transnistria”, afirmă expertul de la București.