image
Sursa foto: tribuna.md

Munteanu: Pentru Rusia e decisiv să „păstorească” un asemenea viitor guvern, ușor de cumpărat, care e cu Vestul și cu Estul

Noul emisar al Kremlinului, Dmitri Kozak, are sarcina de a se implica activ în viața politică internă de la Chișinău și Tiraspol, iar pentru Moscova este decisiv să „păstorească” un asemenea viitor guvern la Chișinău care ar fi ușor de cumpărat, construit pe faimoasele directive „și cu Estul și cu Vestul” ale nomenclaturii post-sovietice.

Este opinia directorului executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, expusă în cadrul unui interviu pentru Tribuna.md.

În opinia fostului ambasador al RM și SUA, prăbușirea relațiilor guvernului RM cu UE complică foarte mult pozițiile Chișinăului inclusiv în raport cu soluțiile pentru problema transnistreană.

„Cel mai bun scenariu pentru Rusia ar fi cel în care ea ar continua politica de susținere a status quo-ului transnistrean prin anexarea „de facto” a regiunii, forțând elitele politice de la Chișinău să recunoască „de jure” partiția teritorială prin concesii unilaterale, prin „târguri” pragmatice pe dosare pline de corupție în domeniul energiei sau al altor surse generatoare de profit. Să crezi că rezoluțiile promovate la ONU ar putea rezolva de la sine conflictul transnistrean în folosul Republicii Moldova este tot atât de naiv ca și pământul plat ori soarele care se învârtește în jurul pământului”, a opinat Igor Munteanu.

„Suntem într-un moment de prăbușire a relațiilor acestui guvern cu UE ceea ce complică foarte mult pozițiile Chișinăului inclusiv în raport cu soluțiile acestui conflict. Păzea la mișcările celor care fac pasele și feriți-vă de „candidații manciurieni”, o etichetă după nuvela lui Richard Condon „The Manchurian Candidate” din 1959, reprezentând un triler politic despre feciorul unei familii politice proeminente americane, care-i supus unei instruiri ideologice forțate prin care ajunge să devină asasinul președintelui SUA într-o conspirație comunistă. Candidații manciurieni sunt liderii în care națiunile inamice investesc resurse mari pentru a prelua astfel controlul asupra unei țări atacate”, a adăugat directorul IDIS Viitorul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: