image
Sursa foto: jurnal.md

Peste 100 de mame cu micuți în brațe și-au găsit adăpost la Centrul Maternal Diaconia din Chișinău (VIDEO)

Peste 100 de mame cu micuți în brațe și-au găsit adăpost la Centrul Maternal Diaconia din Chișinău. Gazda oferă sprijin pentru femeile constrânse să recurgă la abandon, care provin din familii nevoiașe sau, din anumite motive, au ajuns la periferia societății. Presate de grijile cotidiene, multe mame tinere caută și găsesc brațul sprijinitor.

Până a-l naște pe copilul ei, Natalia a avut grijă de patru frați, pe care zice că i-a crescut de la șase ani. Natalia nu a fost niciodată la școală și nu a învățat nicăieri, pentru că trebuia să aibă grijă de frați.

NATALIA, 26 de ani: "Cât am stat cu bebelușul în spital, soțul mamei m-a primit, dar după asta m-a alungat. El nu poate să mă țină mult. Am fost la asistența socială și am spus că nu am unde sta și m-au ajutat. M-au adus aici. Eu am crescut patru frați, cum o cresc pe a mea."

Tatăl copilului refuză să-l recunoască, a fost dată afară din casa propriului tată. Dar nu a disperat și a căutat să supraviețuiască.

NATALIA, 26 de ani: "Lucram, când la un om, când la altul, în ogradă, ba măturam, ba strângeam, prin casă făceam curat și îmi dădeau să mănânc și câte 150 de lei, spuneau că nu pot nici ei mai mult. - Ce planuri ai? - Să îmi găsesc unde să trăiesc, să crească fata mai mărișoară și am să mă duc la lucru."

Ana are 26 de ani și a ajuns recent la Centrul Maternal. Își dorea doar un pătuc unde să își poată adormi copilul, dar aici a găsit mult mai multe.

ANA, 26 de ani: "Mi-a fost rușine să-i sun mamei și să îi spun că sunt însărcinată. Eu știam că ea nu va accepta momentul acesta, că va fi împotrivă. Eu am fost în așa situație că nu știam ce să fac. Eu am rămas singură și nu înțelegeam, în general, în ce situație am ajuns."

Acasă mai are doi copii, pe care i-a lăsat în grija mamei. Speră cât mai curând să îi aibă pe toți lângă ea. Condițiile precare în care locuia, certurile permanente și consumul de alcool au determinat-o să caute un refugiu, pentru ca băiatul ei să nu crească într-un mediu vicios.

ANA, 26 de ani: "Eu am înțeles că acolo nu erau condiții pentru copil, nu se păstrează curățenia, permanent sunt certuri, bătăi. Mă gândeam că trebuie să nasc și să vadă asta copilul? Copilul poate să stea cu oricine, dar nu orice om poate să îi dea ceea ce îi poate da mama."

În pandemie, solicitările de găzduire la Centrul Maternal au crescut. Acest fapt este cauzat de tensiunile de ordin psihologic și economic asupra tinerelor mămici, spun specialiștii.

TATIANA NEGRU, asistent social la centrul maternal ”În brațele mamei”: "Mai degrabă, în pandemie nu au surse de întreținere, sunt închise multe locuri de muncă. Au fost situații în care zis că mă sprijinea cineva, dar acum nu mai poate, în pandemie, nu am ce face cu copilașul, nu am ce mânca."

Centrul Maternal a reuşit să fie locul care a devenit ”acasă” pentru 122 cupluri mamă-copil. Doar în acest an, 14 cupluri de acest fel au beneficiat de asistență complexă. Aici, tinerele mămici sunt învățate să își formeze deprinderi de îngrijire a copilului, de gestionare a resurselor financiare și să se încadreze în câmpul muncii. Misiunea Socială „Diaconia” este o structură socială a Mitropoliei Basarabiei, care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: