image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Salariile bugetarilor cresc cu 1300 de lei anul viitor; Gavrilița: A fost populism când salariile miniștrilor au rămas mici

Salariile bugetarilor se vor majora cu suma fixă de 1 300 de lei anul viitor. Premierul Natalia Gavrilița a precizat că această creștere este egală pentru toți. pentru ca să primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici.

„În această situație de criză nu creștem valoarea de referință pentru toți, deoarece aceasta ar însemna pentru o unii creșteri mai mari. Creștem salariile la toți cu aceeași sumă”, a spus Gavrilița în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința Guvernului.

Cei cu salarii mai mici, de exemplu un bucătar care are un salariu brut de 4 169 de lei va primi de la 1 ianuarie 5 469 de lei, adică peste 30%. Un asistent medical cu un salariu brut de 8 776 de lei va ridica 10 076 de lei, plus 15%, iar un învățător cu un salariu brut de 8 787 de lei va ridica 10 087 de lei, în creștere cu 15%.

De această creștere vor beneficia și unii angajați din instituțiile publice aflate la autogestiune care nu au resursele financiare proprii pentru a suplimenta veniturile angajaților lor. Și aici în special este vorba pentru instituții din sfera educațională (colegii, școlile profesionale) și instituții din sfera culturală precum teatrele.

Natalia Gavrilița a mai spus că a fost introdusă o măsură de creștere salarială pentru anumite categorii unde erau necesare corectări.

„Miniștrii, conducătorii autorităților publice, membrii unor instituții independente, cum ar fi Consiliul Audiovizualului și Comisia Electorală Centrală, vor trece la valoarea de referință obișnuită pentru majoritatea angajaților din sistemul bugetar. Este o creștere semnificativă de la o valoare de referință de 1 400 la una de 1900. Este vorba de 54 de persoane și costă o sutime din creșterea totală orientată pentru angajații bugetari. A fost un populism când aceste salarii au rămas mici, iar acum un ministru primește un salariu mai mic decât un secretar de stat. Aceste persoane au de luat decizii complicate, au o responsabilitate enormă și trebuie să aducem mai mult echilibru aici, chiar dacă știm că vom fi criticați pentru această creștere”, a mai spus premierul.

Tot astăzi, salariul minim în Republica Moldova a fost stabilit în cuantum de 4000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 23,67 de lei pe oră.

Potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Guvern, în cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar, prevăzut în prezentul punct, la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat. Hotărârea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat pentru angajații din sectorul bugetar, cu excepția autorităților și instituțiilor publice aflate la autogestiune. În cazul acestora, necesitățile financiare din bugetul de stat vor fi estimate după implementarea hotărârii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: