image
Sursa foto: as.com

10 miliarde de euro, miza Super Ligii europene. Tot ce trebuie să ştii despre noua ligă înfiinţată

Super Liga europeană este o competiţie înfiinţată şi anunţată oficială de 12 dintre cele mai mari şi bogate cluburi din Europa. Membrii fondatori promit un buget de nu mai puţin de 10 miliarde de euro, bani care vor fi împărţiţi celor 20 de cluburi care ar urma să ia parte la competiţie.

Fotbalul european a fost zguduit de anunţul făcut azi-noapte de 12 dintre cele mai tari cluburi din Europa. AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Bafrcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham au anunţat oficial că au înfiinţat Super Liga europeană.

Aici urmează să joace 20 dintre cele mai tari echipe din Europa şi membrii fondatori susţin că veniturile generate sunt mult mai mare faţă de cele asigurate de UEFA prin Champions League şi Europa League.

Primul preşedinte al Super Ligii este Florentino Perez, cel care este conducător şi la Real Madrid. Vicepreşedinte este Joel Glazer, care este şi co-preşedinte la Manchester United. De asemenea, Andrea Agnelii, preşedintele lui Juventus Torino, va fi şi el vicepreşedinte al Super Ligii.

-Participă 20 de cluburi: 15 echipe fondatoare şi 5 cluburi care vor putea intra în Super Ligă pe baza performanţelor din sezonul precedent.

-Toate meciurile se vor juca în timpul săptămânii. Cluburile participante în Super Ligă vor continua să concureze şi în campionatele lor.

-Sezonul începe în luna august. Echipele vor fi împărţite în două grupe a câte 10 echipe, care vor juca între ele tur-retur. Primele trei echipe din fiecare grupă merg în sferturile Super Ligii. Echipele care termină pe locurile 4 şi 5 vor juca un play-off pentru ultimele două locuri din sferturi.

-Semifinalele se vor juca tur-retur.

-Finala se joacă în luna mai, într-o singură manşă.

-Cluburile şi-au luat angajamentul că în curând vor lansa şi o ligă feminină, pe aceleaşi criterii.

Cele 12 cluburi care au înfiinţat Super Liga sunt nemulţumite de veniturile pe care le asigură UEFA şi sunt încrezătoare că Super Liga va reuşi să genereze sume mult mai mari. Membrii fondatori au anunţat că ar fi vorba despre o sumă totală de 10 miliarde de euro, bani care vor fi distribuiţi către echipele participante.

Cele 20 de cluburi care ar urma să participe în Super Liga europeană au primit promisiunea că vor primi în total 3,5 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructură şi pentru a atenua impactul pe care pandemia de coronavirus l-a avut în finanţele echipelor.

Cu toate acestea, sunt câteva echipe mari care au anunţat că nu vor lua partea la noua ligă. Printre ele se află Bayern Munchen, PSG şi Borussia Dortmund. O declaraţie dură a avut şi Jurgen Klopp, deşi Liverpool se află printre cluburile fondatoare:

”Sper că această Super Ligă nu va avea loc niciodată. Prin modul în care Champions League se desfăşoară acum, fotbalul are un produs excelent, chiar şi în Europa League. Pentru mine, Liga Campionilor este Super Liga în care nu ajungi să joci mereu contra aceloraşi echipe. De ce ar trebui să creăm un sistem în care Liverpool să întâlnească Real Madrid timp de 10 ani consecutivi? Cine vrea să vadă asta în fiecare an?”, a spus managerul lui Liverpool.

UEFA şi FIFA au reacţionat dur după ce a fost anunţată înfiinţarea Super Ligii şi forul continental a ameninţat că echipele care vor participa vor fi excluse din campionatele lor şi jucătorii lor vor fi suspendaţi de la echipele lor naţionale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: