„Vreau să-mi exprim tristeţea faţă de moartea compozitorului Ennio Morricone, care, prin stilul său inimitabil şi melodiile sale legendare, a ridicat conceptul de muzică de film la nivel de capodoperă", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Eric Mamer, la conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Potrivit lui Eric Mamer, marele compozitor italian a lăsat ca moştenire "un tezaur de peste 500 de compoziţii" care vor servi la "prezervarea talentului său pentru generaţiile viitoare".

Mamer a subliniat opera prolifică artistului italian, care a colaborat cu unii dintre cei mai reputaţi regizori internaţionali din a doua jumătate a secolului al XX-lea, precum „Brian De Palma şi, desigur, Sergio Leone".

El a ţinut să sublinieze că, deşi Morricone şi-a dezvoltat mare parte a carierei sale în producţiile cinematografice americane, muzicianul italian a refuzat întotdeauna "ideea de a se exila la Hollywood şi a preferat să lucreze din Europa, mai concret de la Roma, un oraş pe care l-a iubit în mod special".

„Ne exprimăm recunoştinţa deosebită faţă de acest mare artist şi acest mare european", a încheiat Eric Mamer.