image
Sursa foto: jurnal.md

Experții și politicienii din RM au condamnat decizia privind invalidarea alegerilor; „E o crimă împotriva cetățenilor”

Anularea alegerilor din 3 iunie este o crimă împotriva cetățenilor Republicii Moldova. În acest mod, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care controlează justiția din RM, a furat voturilor a peste 200 de mii de locuitori ai municipiului Chișinău. Sunt opiniile exprimate de mai mulți experți și politicieni din Republica Moldova.

Totodată, analiștii politici spun că decizia instanțelor de judecată demostrează încă o dată colaborarea dintre PD și PSRM.

Liderul Platformei Demnitate șI Adevăr, Andrei Năstase: „Un proces al absurdului. Nu este vorba despre incapacitate sau neştiinţă. Este vorba despre o crimă împotriva locutorilor municipiul Chişinău, împotriva capitalei, împotriva RM, împotriva democraţiei. Este o flegmă dată societăţii de către un proxenet. S-a văzut din start că au minţit, au trișat. Judecătorii au executat o comandă politică, iar comanditarul este Plahotniuc, care este în parteneriat cu Dodon”.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu: „Justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova - a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Astăzi ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț - votul nostruPlahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni. Că el decide în această țară - decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor - ne vom apăra votul cu orice preț”.

Ambasada Germaniei la Chișinău: „Candidatul susţinut de majoritatea chişinăuienilor, Andrei Năstase, ar trebui să-şi poată începe mandatul acum. Să sperăm că Curtea de Apel Chişinău va permite acest lucru. Noi am monitorizat ambele tururi de scrutin electoral din Chişinău şi ne-am convins de faptul că alegerile au decurs corect”.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko: „Sunt extrem de îngrijorat de faptul că nu a fost validat mandatul primarului ales al Chișinăului. Toți observatorii au recunoscut rezultatele alegerilor din capitală. Voința poporului trebuie să fie respectată în fiecare societate care tinde să fie democratică. Acestea sunt valorile europene”.

Analistul politic Victor Ciobanu: „PSRM are aceeași agendă mai degrabă impusă de PD și încă odată a demonstrat că este partenerul la telecomandă al PD-ului și execută doleanțele coordonatorului. PSRM a recunoscut și prin Dodon și prin Ceban o înfrângere după care li s-au dat indicații absolut clare ca să fie atacată această decizie. Decizia este cu siguranță al lui Plahotniuc. Plahotniuc acum forțează nota ca să-și renogocieze anumite garanții pentru perioada postelectorală. Evident a fost o comandă, evident a fost la solicitarea lui Plahotniuc, evident se bate cap în cap cu ceea ce au declarat anterior”.

Fostul deputat Stella Jantuan: „Decizia de anulare a mandatului lui Andre Năstase încă odată ne confirmă deja cu argumente foarte grele că această colaborare, această strategie comună a Partidului Democrat și cel al Socialiștilor a devenit evidentă. Pentru că foarte abil au folosit mai multe contraargumente. Atât PSRM cât și PD au încercat să se distanțeze unul de altul pentru a demonstra alegătorilor că nu au nicio legătură între ei, dar iată că vine această decizie care cred că este una atât de stupidă și atât de negândită pentru că această decizie în primul rând lovește în cetățenii care au votat. Acești doi care au elaborat această strategie au lovit în primul rând în ei însăși. Această decizie a fost ca și o mică repetiție înainte de alegerile parlamentare pentru că exact așa vor proceda și cu rezultatele pe circumscripțiile uninominale atunci când acest rezultat nu-i va satisface”.

Analistul public Alexei Tulbure: „Socialiștii au recunoscut prin candidatul său victoria domnului Andrei Năstase, l-au felicitat au tras planurile pe viitor, toate astea a fost articulate de domnul Ceban ca peste câteva zile să fie atacate rezultatele alegerilor de aceeași socialiști. Este evident că ei au acționat la indicația altcuiva, probabil a conducerii partidului democrat, la indicația lui Plahotniuc. Rezultatul pe decizia de ieri a Curții este rezultatul acestei cooperări între PD și PSRM. Așa acționează statul capturat și a avut dreptate Plahotniuc când a spus că într-un stat capturat opoziția nu poate câștiga alegerile și a dovedit foarte elocvent că așa și este. Altfel decât spectacol nu pot s-o numesc”.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu: „Observăm o disoluție a statului de drept în Republica Moldova, ceea ce-i permite Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor să se comporte de parcă ar fi acționarii majoritari ai unui stat care traversează una din cele mai jalnice perioade ale sale”.

Deputatul PLDM Iurie Țap: „Dincolo de subtilitățile încălcărilor invocate, înfăptuirea justiției are la bază principiul aplicării uniforme a legii. Altfel spus, în cazurile alegerii primarului din Jora de Mijloc, respectiv, președintelui țării, au fost sesizate grave încălcări ale legislației. Justiția moldovenească a validat alegerile respective fără reserve. În pofida eforturilor guvernării, Andrei Năstase, candidatul comun al forțelor antioligarhice a câștigat alegerile. Pentru a-și realiza ambițiile, dar și interesele, regimul oligarhic aplică varianta de rezervă: justiția dociăa, care face justiție selectivă”

Directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice, Oazu Nantoi: „Ceea ce se întâmplă este extrem de grav. Statul de drept nu există, perspectiva alegerilor parlamentare este distrusă. Nu pot avea loc alegeri libere și corecte în situația în care este aruncat la gunoi votul în capitala Republicii Moldova, un drept fundamental. Și asta vorbește despre nivelul de degradare al acelui grup de persoane care impun asemenea decizii. Situația, în opinia mea, balansează în pragul catastrofei”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: