image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Sancțiuni drastice în contextul prevenirii COVID-19, votate de Parlament: „Statul trebuie să vină și cu măsuri de protecție”

Proiectul de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice a fost votat în două lecturi de Parlament.

Modificările au fost propuse de Guvern în contextul codului portocaliu de infecție cu COVID-19.

Examinarea proiectului de lege aprobat ieri de Executiv nu a trecut fără discuții încinse în plenul Legislativului.

Potrivit proiectului, persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 3 ani.

Totodată, cei care vor prezenta date false sau incomplete la completarea fișei epidemiologice riscă amenzi de până la 25.000 de lei.

„Putem să venim cu un amendament la ceea ce ține de sancțiunile penale, ca să nu fie și pedeapsa cu închisoare, pentru că mulți dintre ei sunt victime, pacienți. Propun să mărim amenda. Nu trebuie să transformăm unele victime în oameni pasibili de condamnarea cu închisoarea”, a menționat deputatul Dinu Plângău.

„Și în redacția actuală se prevede închisoarea. Procedurile sunt extrem de complicate. Dacă și va fi aplicat acest articol, el trebuie să fie eficient. Lumea trebuie să înțeleagă că cu sănătatea publică nu se glumește”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevchi, care a prezentat proiectul.

Deputații din opoziție au criticat și propunerea potrivit căreia pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va fi necesară autorizația Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

„Deja devine o tradiție în care Guvernul vine cu proiecte bune, dar bagă câte ceva cu subtext”, a comentat Liviu Vovc.

În momentul în care deputatul PPDA a încercat să amintească de gestul președintelui Igor Dodon care a dezvăluit numele primei victime infectate cu COVID-19, microfonul i-a fost închis.

„Am comunicat cu cei de la Centrul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. M-a surprins că ei încercau să mă convingă că, și în situații de urgență, instituțiile date să nu aibă dreptul să prelucreze datele cu caracter personal. Scopul este de a asigura capacitățile statului. Să nu dea domnul să fie declarată ugența publică”, a explicat Nagacevschi.

Totodată, ministrul Justiției i-a luat apărarea lui Dodon. „Câte persoane sunt cu acest nume?”, a spus Fadei Nagacevschi.

„De unde să știm că această persoană se află în siguranță? În Ucraina, unii cetățeni reveniți din China, cărora le-a fost dezvăluită identitatea, au fost agresați”, a intervenit și deputatul Denis Ulanov.

„Sunt măsuri insuficiente. Statul este obligat să vină nu doar cu sancțiuni, dar și cu măsuri de protecție a populației”, a adăugat Sergiu Sârbu.

„Îmi era dor de retorica politică din Parlament. Acum venim cu măsuri de prevenire a urgenței publice. Acum suntem la codul portocaliu, nici la codul roșu nu suntem. Suntem încă într-un cadru de normalitate”, a răspuns Fadei Nagacevschi.

„Ne confruntăm cu un fenomen de care nu ne-am pregătit. Vrem să umblăm cu unghiile vopsite, să nu ne atingem de nimeni, iar coronavirusul să se rezolve singur”, a ținut să adauge și Dumitru Diacov.

Proiectul de lege completează Codul Contravențional al Republicii Moldova cu un nou articol întitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Asfel, se va sancționa cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice, în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice va fi sancționată cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: