image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Bugetul capitalei pentru 2020, rectificat; Venituri de 28 de mil. de lei din taxele locale, ratate din cauza pandemiei

Consiliul municipal Chișinău a aprobat marți modificări la bugetul capitalei pentru anul curent. Raportorul asupra proiectului de decizie, Olga Ursu, șefa Cabinetului Primarului General, a precizat că necesitatea ajustărilor bugetare vine din cauza modificării în luna mai a anumitor taxe locale, în contextul pandemiei de COVID-19, când mai mulți agenți economici și-au sistat activitatea.

Astfel, acumulările la buget au scăzut cu 28 de milioane de lei, respectiv, partea de venituri din taxele locale a fost micșorată cu suma respectivă.

A fost micșorată și partea de venituri de la vânzarea terenurilor municipale, cu 95 de milioane de lei, până la suma de 103 milioane de lei.

În ceea ce privește partea de cheltuieli, principalele modificări se referă la majorarea sumei pentru preturi, la capitolul amenajarea teritoriului, precum și pentru alte proiecte investiționale. De asemenea, au fost majorate cheltuielile pentru suburbii, în sumă totală de 2,8 milioane de lei, pentru finalizarea proiectelor de infrastructură.

Alte modificări la partea de cheltuieli se referă la alocarea a 995 de mii de lei pentru achitarea lucrărilor pentru reconstrucția scării de granit din Parcul „Valea Morilor”, din cauza variației cursului valutar pentru lucrările finanțate din surse externe.

Totodată, s-a decis alocarea suplimentară a un milion de lei întreprinderii municipale „Direcția Construcții Capitale” pentru servicii de expertizare a tuturor lucrărilor de investiții realizate în municipiu pe parcursul acestui an.

Conform situației la data de 19 noiembrie 2020, partea de venituri a bugetului municipal a fost executată în sumă de cca 3,64 miliarde de lei, ceea ce constituie 81,2% din prevederile planului precizat. De asemenea, partea de cheltuieli a fost executată la nivel de 74,1%, fiind executate cheltuieli în valoare de cca 3,66 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor executate din contul transferurilor de la bugetul de stat constituie 57% sau 2,076 miliarde de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: