image
Sursa foto: unimedia.info

Vor cere la Bruxelles sancțiuni personalizate împotriva demnitarilor RM

Intimidarea oponenților politici de către puterea de la Chișinău și combaterea acestor practici la nivel internațional au fost dezbătute aseară la emisiunea „Ora expertizei”. ”Paharul răbdării s-ar putea umplea la nivel și oficial, ca să urmeze presiuni mai dure asupra regimului de la Chișinău”, au remarcat participanții la discuții. O intervenție a avut și Sergiu Cebotari, condamnat recent la opt ani de închisoare într-un dosar penal.

„Acum pregătim toate dosarele pentru comisia europarlamentară care va avea o ședință în luna iunie, unde vom prezenta toate dovezile ce țin de intimidările din Republica Moldova. La momentul dat depunem o cerere și o sesizare ca sancțiunile făcute să nu mai fie făcute împotriva Republicii Moldova, dar împotriva demnitarilor de rang înalt din RM, sancțiuni personalizate cum este din stema Magnițchi. Ce ține de Comisia Europarlamentară a drepturilor Omului eu am văzut că ei sunt dispuși în totalitate să ajute Republica Moldova ca să oprească acele crime care sunt împotriva societății civile, a activiștilor civici și judecători cinstiți care vor anumite schimbări în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Cebotari.

„Dacă vorbim ce se poate întâmpla, mecanismul european care prevede impunerea unor sancțiuni personalizate persoanelor care se fac vinovate pentru cazuri grave de corupție, dar mai ales de încălcarea drepturilor omului este abia în proces de instituționalizare, încă se dezbate, este printr-un proces de aprobare, apoi aplicare, varianta europeană a ceea ce se numește Global Magnițchi Act. Dar asta cu siguranță va atrage și mai multă atenție din partea organelor internaționale și s-ar putea într-adevăr să se umple paharul răbdării la nivel și oficial dar și neoficial să pună niște presiuni mult mai dure asupra regimului de la Chișinău”, a menționat expertul comunității Wachdog.md Valeriu Pașa.

„Eu văd posibila modalitate de rezolvare a acestui gen de situație și situații similare pe două căi. Prima cale este tribunalul penal tradițional, care există la Haga, și care în unele situații în care statul nu poate desfășura urmărirea penală obiectivă și multilaterală, poate prelua urmărirea penală și să gestioneze mai departe. A doua cale legală este: se poate de manifestat că prin aceste activități criminale au fost cauzate daune altor state și atunci asta ar duce la situația că organele de urmărire penale din aceste state ar interveni în această situație. Parlamentul European, această instituție, nu dispune de careva funcții de urmărire penală sau funcții judecătorești, ei pot adopta doar decizii politice”, a spus, la rândul său, vicepreședinte Platformei DA, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

„Soluția sistemică este înlocuirea guvernării în Republica Moldova. Cu infăptuirea nu doar a reformei justiției, dar elementar acestor oameni să nu li se mai dea indicații, să nu fie șantajați, impuși sub pericolul de a nimeri singuri în colimatorul aceleași justiții, să dea verdicte corecte”, a punctat Valeriu Pașa.

Sergiu Cebotari le-ar fi povestit oficialilor europeni despre persecuțiile, la care sunt supuși și alți oponenți ai puterii de la Chișinău.

„La Comisia Europarlamentară am discutat de toate intimidările care se fac și asupra judecătorilor din Republica Moldova, ce ține de Domnica Manole, domnul Balan, domnul Munteanu, de presecuția și torturile făcute lui Gheorghe Petic în Penitenciarul nr 13. Pentru ei este foarte grav”, a mai spus Sergiu Cebotari.

„Din păcate, cazul domnului Sergiu Ciubotaru nu este unicul caz. Am fost martorii mai multor cazuri care au fost mai pe larg mediatizate, dar sunt zeci și sute de alte cazuri despre care nimeni nu știe, unde lumea se sinucide aflându-se în închisoare, unde oamenii preferă se se mutileze numai să nu își ispășească pedeapsa deoarece condițiile de detenție sunt atât de oribile că pur și simplu omul nu rezistă în aceste condiții. Situația care s-a format în sistemul juridic și de drept din RM este totalmente strașnic”, a adăugat Stanislav Pavlovschi.

Fostul angajat al „Poștei Moldovei” Sergiu Cebotari a fost condamnat la opt ani de închisoare în urma unui proces în care a fost acuzat de delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Sergiu Cebotari a declarat în repetate rânduri că dosarul a fost fabricat după ce, în primăvara anului 2016, a dezvăluit o schemă de trafic cu anabolizante, care se făcea prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Declarațiile de atunci ale lui Sergiu Cebotari au fost confirmate și de o comisie parlamentară de anchetă, condusă de către deputatul PLDM, Grigore Cobzac. Atât reprezentanții ”Poștei Moldovei”, cât și alte persoane vizate au respins anterior aceste acuzații. Menționăm că Sergiu Cebotari a plecat din Republica Moldova înainte de a fi condamnat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: