image
Sursa foto: Anticorupție.md

INVESTIGAȚIE // Afacerea familiei Stoianoglo - între lege și ilegalitate

Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă. Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii, se arată într-o investigație realizată de Anticorupție.md.

Salonul de frumuseţe Opium se află pe bulevardul Renașterii Naționale nr. 16 din Chișinău. Imobilul cu suprafața de 60 de metri pătrați a intrat în proprietatea lui Alexandr Stoianoglo și a Țvetanei Curdova, la 4 aprilie 2016, în baza unui contract de investiții semnat în 2013. Alexandr Stoianoglo a raportat imobilul în declaraţia de avere şi interese personale. Şeful Procuraturii Generale a mai declarat că dă imobilul în arendă cu 12 mii de lei pe an, în medie cu 1.000 de lei pe lună.

Pe piaţa din Chişinău arenda frizeriilor este cu mult mai scumpă. De exemplu, pe strada Tighina din Capitală se dă în arendă cu 450 de euro pe lună o frizerie cu suprafaţa de 56 de metri pătraţi, cu trei locuri şi sală de manichiură şi pedichiură.

Unele saloane dau în arendă locul de muncă frizerilor care deţin patentă de întreprinzător. În Chişinău arenda unui loc de muncă pentru un frizer variază de la 100 la 300 de euro pe lună (2000 - 6000 lei). Taxa pentru patentă constituie 200 de lei pe lună.

În salonul Opium sunt trei locuri de muncă pentru frizeri, o sală pentru manichiură şi pedichiură, sală pentru proceduri cosmetice, sală SPA. În plus, acesta mai prestează și servicii de make-up. De asemenea, în Salonul Opium sunt expuse la vânzare produse cosmetice pentru păr, creme pentru îngrijirea tenului şi parfumuri.

Preţuri pipărate

Preţurile pentru serviciile prestate în salonul Opium sunt mai ridicate decât în frizeriile obişnuite şi sunt caracteristice saloanelor de lux. De exemplu, o tunsoare pentru femei, cu aranjarea părului, costă de la 250 la 500 de lei, o tunsoare pentru copii – 100 de lei, o tunsoare pentru bărbaţi – de la 60 până la 180 de lei, vopsirea părului – de la 200 la 500 de lei, uscarea părului – de la 150 la 350 de lei, procedurile pentru păr – de la 230 la 750 de lei. În preţurile afişate nu sunt incluse produsele cosmetice, cum ar fi de exemplu vopseaua pentru păr. Astfel, o femeie care se va tunde, îşi va vopsi şi revitaliza părul în salonul Opium va trebuie să scoată din buzunar, în cel mai bun caz, 680 de lei.

Într-o frizerie obişnuită, unde este folosit aparatul de casă, preţurile sunt de două ori mai mici.

Cu toate acestea, salonul Ţvetanei Curdova pare să nu ducă lipsă de clienţi, printre aceştia fiind şi vedete. O clientă fidelă este interpreta Doiniţa Gherman. Aceasta apare deseori în pozele postate pe pagina de Facebook a salonului Opium şi pe cea a Ţvetanei Curdova.

Am vizitat salonul Opium într-o zi de luni, prezentându-ne drept clienţi. Acolo am găsit-o pe Ţvetana Curdova însoţită de un tânăr, care s-a dovedit a fi ginerele său. Femeia ne-a spus că luni la ei este zi liberă, pentru că se lucrează în weekend. Ne-am interesat de parfumurile şi cremele expuse la vânzare. Curdova ne-a spus că toate produsele sunt de calitate, de brand, iar parfumurile sunt italiene. Am încercat să facem o achiziţie, dar nu am reuşit, pe motiv că nu se poate de achitat cu cardul. Ţvetana Curdova ne-a invitat să venim într-o zi de lucru când va fi cosmetologul care ne va sfătui ce produse să cumpărăm.

În declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020, semnată de procurorul general,  nu este indicat că soţia sa lucrează, are salariu sau alte venituri.

Firma soţiei procurorului general

Țvetana Curdova este fondatoarea şi administratoarea unei societăţi cu răspundere limitată care îi poartă numele, înregistrată la 17 ianuarie 2018. Domeniile de activitate ale întreprinderii sunt comerţul cu amănuntul și ridicata al produselor cosmetice şi de parfumerie, servicii de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, activităţi de întreţinere corporală.

SRL Țvetana Curdova are adresa juridică pe bd. Renașterii Naționale nr. 16, unde se află salonul Opium. În rapoartele financiare pentru anii 2018-2019, Curdova a indicat că nu a avut venituri din vânzări, iar activele firmei, care reprezintă capitalurile proprii, constituie 100 de lei.

La 18 martie 2019, SRL Ţvetana Curdova a primit autorizaţia sanitară nr. P-0516/2019, valabilă până la 15 martie 2024, pentru prestarea serviciilor de frizură în salonul Opium.

Alexandr Stoianoglo a raportat în declaraţia de avere pentru anul 2019 firma soţiei, însă a evitat s-o raporteze în declaraţia pentru anul 2020.

Poziţia cuplului Stoianoglo-Curdova

Alexandr Stoianoglo susţine că declaraţia de avere a fost întocmită în strictă conformitate cu legea şi nu a comis nicio greşeală. „Toate veniturile mele și ale soției le-am declarat în strictă conformitate cu legea. Declarația de avere și interese personale a fost completată exact cum scrie legea, iar acest fapt poate fi confirmat din surse oficiale de la autoritățile competente în domeniu”, ne-a răspuns Alexandr Stoianoglo prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Am sunat-o pe Ţvetana Curdova pentru a-i oferi dreptul la replică. Mai întâi am întrebat-o dacă este directoare la salonul Opium, iar după ce ne-a răspuns afirmativ, i-am adresat întrebările ce ţin de organizarea activităţii, de această dată prezentându-ne ca jurnalişti. „Draga mea, n-am să vă spun nimic, n-o să fac niciun comentariu şi n-am să vă dau dumneavoastră nicio declaraţie”, ne-a răspuns soţia procurorului general.

fotofoto

Cum comentează Serviciul Fiscal de Stat

Într-un răspuns la o solicitare de informație, Sergiu Puşcuţă, directorul Serviciului Fiscal de Stat, ne-a comunicat că Serviciile de frizerie pot fi prestate în baza patentei de întreprinzător, conform genului de activitate „Servicii de frizerie şi servicii cosmetice”. Totodată, legea prevede că doi sau câţiva titulari de patente se pot asocia în scopul desfăşurării în comun a activităţii de întreprinzător, în baza contractului de activitate în comun.

Şeful de la Fisc ne mai informează că legislaţia în vigoare nu conține reglementări care ar permite unei persoane să gestioneze afaceri bazate pe activitatea persoanelor în bază de patentă de întreprinzător. Cât priveşte comercializarea produselor cosmetice şi de parfumerie în bază de patentă de întreprinzător se permite doar cu condiţia că aceste mărfuri nu sunt supuse accizelor.

Precizăm că în anexa de la Titlul IY al Codului Fiscal este indicat că parfumurile şi apele de toaletă sunt mărfuri supuse accizelor, iar taxa de acciz reprezintă 10 la sută din valoarea mărfii.

Expert: „Este evaziune fiscală în lege”

Expertul în economie, Veaceslav Ioniţă, consideră că organizarea unei afaceri în baza angajaţilor cu patente de întreprinzător reprezintă o breşă în legislaţie. „Patentele de întreprinzător sunt benevenite pentru meşteșugarii şi prestatorii de servicii care activează solitar şi nu au posibilitate să-şi organizeze o întreprindere. De această portiţă au profitat însă unii afacerişti care şi-au organizat afaceri cu angajaţi care activează în bază de patentă. Este o evaziune fiscală în lege sau mai corect să fiu, s-a profitat de acesată portiţă, breşă în legislaţie, pentru optimizarea impozitelor.

Conform art. 18 alineatul 3 din Legea cu privire la patenta de întrprinzător, activitatea titularului de patentă se permite cu condiţia ca veniturile să nu depăşească suma de 300.000 de lei într-un, adică de 25.000 pe lună. Dar este foarte greu de controlat veniturile titularilor de patentă. La sigur că nimeni nu v-a declara că a obţinut venituri mai mari decât 25.000 pe lună. O metodă de control ar fi întroducerea aparatelor de casă pentru deţinătorii de patente. Deja există o practică în acest sens”, ne-a declarat Veaceslav Ioniţă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: