image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Din martie până acum încă n-au găsit o soluție; Premierul acuză Platforma DA de blocarea asigurării medicale a veteranilor

Premierul Ion Chicu acuză deputații din Patforma Demnitate și Adevăr de blocarea proiectului de lege care ar fi permis asigurarea medicală gratuită a veteranilor de război. Potrivit lui Ion Chicu, Guvernul a propus un proiect de asigurare medicală a veteranilor șomeri și majorarea indemnizațiilor pentru aceștia ori urmașii lor, pe când Platforma DA a venit cu un amendament „neconstituțional” de asigurare medicală a tuturor veteranilor de război, inclusiv a celor angajați. Din acest considerent vineri proiectul de lege respectiv a fost blocat de majoritatea parlamentară. Amintim că deputații de Platforma DA au declarat sâmbătă într-o conferință de presă că proiectul votat în două lecturi, inclusiv de doi deputați din actuala majoritate, prin decizia președintei Parlamentului Zinaida Greceanâi, care a făcut trimitere la un document al serviciului juridic al Parlamentului, a organizat o nouă ședință la ora 15:00, la care votarea acestui proiect de lege a fost anulată. La rândul lor deputații din Platforma DA au declarat că vor sesiza Curtea Constituțională, solicitându-i să se expună pe marginea acestui caz.

Premierul Ion Chicu a declarat azi după ședința cu speakerul Zinaida Greceanâi și șeful statului Igor Dodon că sunt „absolut indignați de comportamentul unor parlamentari care au manifestat iresponsabilitate, referitor la proiectul de lege 105”, ce ține de suportul pentru veterani.

În iunie Guvernul a înaintat un proiect de a scuti veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii de achitarea pentru asigurarea medicală. Tot în acel proiect sunt și majorări a unor plăți sociale. Acel proiect a fost elaborat de Guvern inclusiv după ce a fost discutat cu Consiliul național al veteranilor și a fost înaintat în Parlament. Acolo, prin iresponsabilitatea unora, această inițiativă a fost compromisă”,a declarat azi Ion Chicu.

A ieșit o populistă cu un amendament care a anulat propunerea de a scuti veteranii care nu sunt angajați. Au decis să extindă pentru toți scutirea de asigurare medicală, indiferent dacă este în câmpul de muncă ori nu. Prin populism vor să se prezinte societății ca mari susținători ai veteranilor, dar au făcut mai rău și pe cei care nu sunt angajați, și acei care pot beneficia de indemnizatiile pe care am vrut să le majorăm, nici ei nu pot beneficia, pentru că legea e anticonstituțională”, a mai spus Ion Chicu, precizând că speră ca Parlamentul va reveni la decizia Guvernului ca să le ofere veteranilor asigurare medicală gratuită.

Amintim că Proiectul de lege care le-ar fi permis tuturor veteranilor de război din RM să beneficieze de polițe de asigurare medicală gratuită, votat în două lecturi, potrivit deputatei Stela Macari, a fost blocat vineri , 11 septembrie, din inițiativa președintei Parlamentului Zinaida Greceanâi și a serviciului juridic a Parlamentului.

Proiectul a fost votat în prima lectură în luna iunie. Urma să intre în vigoare pe 1 iulie. Câteva ședințe la rând majoritatea parlamentară a respins includerea acestuia pe ordinea de zi. Cu mare greu a fost inclus pe 16 iulie, curent. Votat în a doua lectură, vineri președinta Parlamentului Zinaida Greceanâi a decis convocarea ședinței la ora 15.00 la care a anulat votul dat pentru acest proiect de lege. Temei pentru aceasta a servit o notă informativă a secției juridice a Parlamentului, în baza căreia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională și acesta a fost întors comisiei de profil pentru reexaminare.

Deputata a mai menționat că blocarea acestui proiect de lege și trimiterea lui la reexaminare a fost posibilă și cu votul deputaților din Partidul „Șor”. Actuala guvernare a invocate lipsa acoperirii financiare.

Deputatul Chiril Moțpan a declarat că actuala guvernare nu caută bani pentru a ajuta veteranii, ci pretexte pentru a exclude ajutorul.

Deputații din Platforma DA au declarat că vor depune o sesizare la Curtea Constituțională în care vor solicita să fie interpretat votul de vineri.

Amintim că revendicările veteranilor au fost înainte încă în luna februarie, 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: