image
Sursa foto: jurnal.md

Octavian Țîcu: Unul dintre scenariile lui Plahotniuc este cedarea primăriei socialiștilor, doar să nu câștige Andrei Năstase

„Unul dintre scenariile lui Vladimir Plahotniuc este să cedeze primăria socialiștilor, doar să nu câștige Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor antioligarhice la alegerile din capital, așa cum l-au făcut și pe Dodon președinte împotriva Maiei Sandu”, a declarat istoricul Octavian Țîcu în cadrul unui interviu pentru cotidianul.md.

„În primul rând, pentru că o asemenea victorie a socialiștilor ar isteriza la maxim occidentalii, care, un pic amenințați cu repetarea scenariului și alegerile din toamnă, vor dori să-l sprijine cu toate forțele pe Plahotniuc ca o soluție de salvare a „cursului european”. Fie el ipocrit și declarativ. În al doilea rând, pentru că are ocazia să controleze primăria, prin instrumentalizarea unor dosare în care sunt implicați consilierii socialiști și chiar Ceban. Există și riscuri pentru Plahotniuc în acest caz. Credibilitatea sa în fața europenilor, dar mai ales a americanilor, va fi egală cu zero, și ce pot face americanii când vor să schimbe guvernările deja știm”, a explicat analistul politic.

„O perioadă de timp, Plahotniuc a putut salva aparențele: a cochetat cu europenii, pe care i-a convins că este profund pro-european și că în absența lui va fi un haos total în țară, că rușii vor fi a doua zi la Prut, că dacă vine Dodon (pe care Plahotniuc îl controlează și îl manipulează cum vrea) ne va duce în uniunea euro-asiatică; în același timp i-a putut convinge pe ruși că le este fidel, oferindu-le miliardul europenilor, aeroportul și pe Dodon președinte; pe români i-a zăpăcit, sprijinind unionismul, care se poate aduna nestingherit la Palatul Național și dezbate problema reunificării cu România, unioniștii pot defila masiv pe bulevardul Ștefan cel Mare, fără opoziție și constrângere, lansând slogane pan-românești, semnează declarații de Unire și inițiază referendumuri dacă vrem sau nu să ne unim cu România”, a adăugat Octavian Țîcu.

În context, istoricul spune că singurul scop al acestor scenariu este menținerea grupului oligarhic la putere, adică supraviețuirea lui Plahotniuc.

„În realitate, acest joc de-a șoarecele și pisica, în care noi și restul celor enumerați mai sus (europeni, ruși sau români) suntem evident rozătoare, nu are decât un singur scop și o singură finalitate – menținerea acestui grup mafiot și oligarhic la putere, adică supraviețuirea lui Plahotniuc”, a conchis Octavian Țîcu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: