image
Sursa foto: mardrm.gov.md

Pe timp de secetă, Ministerul Agriculturii de la Chișinău se face că plouă; Agricultor: „Situația este strașnică”

Dacă în următoarele zile va ploua, umiditatea ar putea salva cel mult jumătate din roada de grâu și de orz. Este opinia agricultorilor care susțin că se confruntă cu o secetă și pierderi fără precedent, după o iarnă lipsită de zăpadă și o primăvară cu temperaturi scăzute și fără ploi. În loc de un plan de acțiuni de susținere a sectorului agricol și zootehnic, ministerul Agriculturii se face că plouă. Conducerea ministerului abia a dispus să fie efectuată o analiză a situației. Ministrul, Ion Perju a cerut vineri ca în termen de șapte zile să fie efectuată „inventarierea” suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere „pentru a analiza gradul de afectare de secetă”. Iar premierul Ion Chicu a declarat că își propune să aibă mai multe întâlniri cu „reprezentanții sectorului” la care va discuta problema secetei, „pentru a veni cu un suport, nu atât pentru sectorul agricol, cât pentru a diminua riscul pentru securitatea alimentară a țării”.

Potrivit unui comunicat emis de ministerul Agriculturii, decizia de a inventaria terenurile a fost luată după o întâlnire cu marii producători agricoli și cu reprezentanții instituțiilor de cercetare.

„Am dispus ca în termen de 7 zile, direcțiile agricole din raioane, împreună cu gospodăriile agricole să efectueze inventarierea tuturor suprafețelor semănate pentru a cunoaște cu exactitate situația culturilor cerealiere, în fiecare raion. Împreună cu mediul academic să analizăm și să decidem ce acțiuni, măsuri agrotehnice întreprindem pentru asigurarea unei producții stabile și pentru redresarea situației în agricultură”, a spus Ion Perju

Potrivit reprezentanților Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp din RM rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm), la momentul actual, este de trei ori mai mică decât media obișnuită.

În timp ce moldovenii pornesc o analiză, experții din România au constatat deja că agricultorii de peste Prut estimează pierderi de peste 50% la culturile de cereale. Agrometeorologii susțin că chiar dacă vor apărea ploi în unele locuri pe parcursul acestei luni, ele nu vor acoperi deficitul acumulat în 7 luni şi jumătate

Valeriu Gheorghiță, agricultor din satul Cobani, Glodeni, ne informează că a plantat o suprafață cu 188 ha de grâu și 36 ha de orz. „Dacă în zilele următoare vom avea ploi, vom salva jumătate din roadă, dacă nu – nici atât”, ne spune întristat antreprenorul. Pe lângă pierderea legată de culturile cerealiere, mai are o livadă de 32 de ha, care i-a fost afectată în această primăvară de înghețuri. „Din păcate, pe lângă criza pandemică și faptul că suntem un stat sărac, iată, mai avem și secetă, și înghețurile. Din păcate, toate aceste fenomene ne-au prins nepregătiți. Am o stație de irigare la livadă doar si atât”, a mai spus Gheorghiță.

O situație mult mai gravă se atestă în centrul și sudul Republicii Moldova. Nicolae Sprâncean din s. Hârtopul Mic, Criuleni a semănat 450 de ha de grâu. 250 de ha s-au uscat totalmente. „Aici nu mai ai ce salva. Totul este uscat. Mai am încă 200 de ha care ar mai putea fi salvate parțial dacă în următoarele zile va ploua. Este strașnic. Tatăl meu care e legumicultor de 45 de ani, îmi spune că nu a mai văzut așa secetă. Am credite, datorii enorme. În cazul dat, numai Dumnezeu știe cum vom ieși din criză. Cert e că mergem spre faliment”, spune disperat antreprenorul.

Nicolae Sprâncean a contractat mai multe credite care au fost utilizate la reînnoirea parcului de tractoare. Totodată a deschis o brutărie. La întrebarea ce acțiuni ar trebui să întreprindă autoritățile în actuala situație pentru a-i susține, antreprenorul este sceptic. „Cel mai probabil agenții economici vor începe să se războiască între ei din cauza datoriilor la fertilizanți, semințe, motorină, credite. Fiecare se va descurca cu propriile puteri, prin instanțe. Evident am fi bucuroși dacă statul ne-ar susține cât de puțin în această situație, dar știm care este atitudinea față de sectorul agricol” a mai spus Nicolae Sprâncean.

Azi reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au propus un pachet de acțiuni care ar contribui la susținerea agricultorilor.

Premierul Ion Chicu a declarat ieri că problema secetei care este „foarte serioasă” a fost abordată la întâlnirea cu președintele Igor Dodon și spikerul Zinaida Greceanâi. El nu a invocat deocamdată acțiuni pe care ar planifica să le întreprindă Guvernul legate de această criză.

„În aceste zile o să avem mai multe discuții cu reprezentanții sectorului, astfel încât să venim cu suport suplimentar, să zicem, nu atât sectorului agricol, dar în general să venim cu acțiuni care ar diminua riscul pentru securitatea alimentară a țării în condițiile acestei secete”, a spus Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: