image
Sursa foto: newsmaker.md

Deputați ACUM, nou demers la BNM: Vor să știe cât a costat ancheta Kroll și ce a pățit Candu care a publicat primul raport

Deputații blocului ACUM Platforma DA și PAS au expediat un nou demers la Banca Națională a Moldovei prin care solicită informații despre sumele plătite din bugetul de stat pentru investigarea furtului miliardului.

Totodată, deputații vor să știe care au fost consecințele publicării în 2015 a raportului Kroll 1 de către Andrian Candu, pe când era președinte al Parlamentului. De asemenea, aceștia întreabă BNM dacă instituțiile britanice au solicitat vreo informație despre cazul Ilan Șor vs Kroll.

Scrisoarea adresată băncii centrale este semnată de legislatorii ACUM, Dumitru Alaiba, Petru Frunze, Carp Lilian și Radu Marian.

Mai exact, deputații au cerut copiile celor două contracte semnate de Banca Națională a Moldovei și compania Kroll, dar și o informatie despre sarcinile formulate de Banca Națională a Moldovei față de compania Kroll în primul și al doilea contracte semnate de părți.

Totodată, legislatorii ACUM vor să afle și sumele remunerărilor care derivă din cele două contracte pentru compania Kroll, cu specificarea sumelor achitate de facto de către Banca Națională a Moldovei.

Aceștia au mai cerut datele exacte la care au fost efectuate plățile în favoarea companiei Kroll și sumele achitate, dar și copia autentificată de conducerea Băncii Naționale a Moldovei a raportului Kroll 1.

De asemenea, având în vedere scurgerea neautorizată, contrară acordului dintre BNM și Kroll, a raportului Kroll 1, deputații ACUM întreabă BNM ce acțiuni legale au fost întreprinse de BNM în scopul identificării sursei scurgerii raportului Kroll 1 și ce demersuri a făcut compania Kroll față de nerespectarea condițiilor contractuale. Precizăm că cel care a publicat raportul Kroll 1 a fost nimeni altul decât Andrian Candu, care era atunci președinte al Parlamentului.

Printre documentele solicitate se numără și copia autentificată de conducerea BNM a raportului Kroll 2, atât varianta redactată, cât și varianta integrală, precum și copia autentificată a Strategiei de recuperare prezentate de către Kroll și Steptoe&Johnson, document parte a contractului nr. 2 semnat între BNM și consorțiul Kroll.

La fel, ținând cont de faptul că Ilan Șor a acționat compania Kroll în judecată în Marea Britanie, deputații ACUM solicită informați dacă autoritățile sau instituțiile britanice au solicitat vreo informație de la BNM despre cazul Ilan Șor vs Kroll.

Amintim că recent, șase deputați ai Blocului ACUM Platforma DA și PAS au solicitat Băncii Naționale acces la raportul Kroll 2. O interpelare în acest sens a fost depusă astăzi. Întrucât subiectul este unul de interes public major, legislatorii vor să obțină publicarea raportului cât mai curând.

Amintim că la sfârșitul lui 2017, Banca Naţională a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație privind "jaful secolului", întocmit de companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Sinteza descrie, printre altele, legătura grupului Şor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Atunci, Ilan Șor a calificat raportul Kroll II drept unul steril și menit să găsească un țap ispășitor. Conținutul detaliat al documentului nu a fost făcut public până în prezent.

BNMBNM

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: