image
Sursa foto: jurnal.md

Vasile Botnari, numit de Parlament în funcția de director al SIS

Vasile Botnari este noul director al Serviciului de Informații și Securitate pentru următorii cinci ani. Candidatura acestuia a fost susținută de plenul Parlamentului, cu votul a 53 de deputați

Opoziția i-a reproșat noului șef al SIS că nu are cunoștințele necesare pentru a ocupa această funcție.

„Nu vă voi întreba de proveniența averilor declarate și nedeclarate, pentru că nu se pot sesiza instituții capturate, care și ele au angajați cu probleme de integritate. Vreau să cred că nu ați acceptat ușor această funcție care necesită cunoștințe și calități morale. Care calități vă permit să ocupați această funcție?”, a fost întrebarea legislatoarei PLDM, Maria Ciobanu.

„Calitățile manageriale îmi vor permite să activez în acest serviciu”, a răspuns Vasile Botnari.

„Nu cred că calitățile manageriale vă vor permite să ocupați această funcție. Dar dacă, doamne ferește, o să fiți răpit, așa cum s-a întâmplat cu unul dintre foștii directori ai SIS, cum veți proceda? Veți plânge, veți simula durere, ce veți face”, a mai întrebat Maria Ciobanu, făcând aluzie la unul dintre Artur Reșetnicov, care susține că a fost răpit și torturat pe vremea când era șef la SIS, în 2010.

„Nu am un răspuns”, a spus Vasile Botnari.

În contextul interceptărilor telefonice ilegale, noul director al SIS a fost întrebat cum va lupta cu acest fenomen.

„În presă sunt foarte multe interceptări ilegale, publicate din dosare penale. Au fost publicate și interceptări nu din dosare, și acele ilegale. În afara SIS-ului, mai sunt agenți economici care au asemenea utilaje și posibilități de a intercepta ilegal convorbirile telefonice. Cum veți investiga acest fenomen”, s-a interesat deputatul PLDM

„Vom activa în conformitate cu legislația”, a spus Botnari.

Precizăm că Vasile Botnari este economist de profesie. Din 2003 şi până în 2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vladimir Plahotniuc. În anii 2009-2011, a făcut parte şi din Consiliul de Administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Plahotniuc. Între 2010 şi 2013, a fost deputat, iar din mai 2013 până în iulie 2015 - ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. A fost și succesorul actualului premier Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Din 2017, Botnari este preşedinte al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz.

În 2016, deputatul Grigore Cobzac și preşedintele unei comisii speciale de anchetă a legislativului, a făcut public un raport în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu anabolizante prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. Cobzac a declarat atunci că schema ar fi protejată de mai mulţi demnitari, printre care și Vasile Botnari.

Iar Ziarul de Gardă a scris anterior că Botnari ar fi trişat în anii când ocupa funcţii publice. Mai exact, el nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. În septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.

Totodată, într-o anchetă din 2013, reporterii publicației menționate scriau că Vasile Botnari este naşul Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele fostului deputat PD Valeriu Guma. Pe 30 decem­brie 2012, la o săp­tămână de la moar­tea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădu­rea Domnească, Vasile Botnari a par­ti­ci­pat împreună cu finul său, dar şi cu Vale­riu Guma la o nouă vână­toare în rezer­va­ţia natu­rală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: