image
Sursa foto: vox.com

Trump, supărat că Google că nu oferă rezultate bune despre el

Preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi că motorul de căutare al Google ascunde articole corecte referitoare la activitatea sa şi a spus că va corecta situaţia, cu toate că nu a oferit vreo dovadă sau detalii privind baza legală sau măsurile pe care le-ar putea lua.

Google, parte a grupului Alphabet, a negat orice părtinire politică în afişarea rezultatelor de către motorul de căutare. Consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, a declarat mai târziu reporterilor că reprezentanţi ai Casei Albe analizează Google, el afirmând că „vor face o anchetă şi o analiză”, fără să ofere alte detalii.

Criticile exprimate de Trump şi avertismentul pivind luarea unor măsuri împotriva Google este cel mai recent atac al preşedintelui împotriva unei companii importante de tehnologie, după o serie de tweet-uri la adresa Amazon.com, pe care a acuzat-o că afectează micile afaceri şi că beneficiază de un acord favorabil cu Serviciul Poştal al Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Trump a acuzat companiile de media socială că reduc la tăcere milioane de oameni, prin cenzură. Preşedintele nu a menţionat vreo companie şi nici nu a oferit vreo dovadă în sprijinul acuzaţiilor sale, relatează News.ro. Marţi, preşedintele a afirmat într-o serie de tweet-uri că rezultatele căutărilor în Google pentru ”Trump News” au afişat numai ceea ce el numeşte ştiri false.

Trump a acuzat Google de acţiuni periculoase care promovează doar reţelele mari precum CNN şi suprimă vocile politice conservatoare şi a adăugat că „aceasta este o situaţie foarte serioasă care va fi rezolvată”. Preşedintele nu a oferit detalii.

Google a anunţat într-un comunicat că motorul său de căutare „nu este folosit pentru a stabili o agendă politică şi că Google nu influenţează rezultatatele în favoarea unei ideologii politice.

„Lucrăm permanent pentru a îmbunătăţi Google Search şi nu ordonăm rezultatele căutărilor pentru a manipula convingerile politice”, potrivit comunicatului.

Un congresman democrat, Ted Lieu, a declarat că „dacă guvernul ar încerca să impună algoritmii libertăţii de expresie companiilor private, tribunalele le-ar respinge într-o secundă”.

Principiile de bază care stau în spatele căutării pe internet prin intermediul Google includ relevanţa unui site în funcţie de numărul de linkuri către pagină, istoricul personal al căutărilor şi modul în care apar anumite cuvinte cheie în pagină. Site-uri populare, precum CNN.com şi NYTimes.com, pot apărea mai sus în rezultatele căutărilor pe baza acestor factori.

Trump critică de mult timp ştirile referitoare la persoana sa, utilizând frecvent termenul de ştiri false pentru a descrie articole critice. La începutul acestei luni, preşedintele a acuzat companiile de media socială, între care Twitter şi Facebook, de cenzură.

Acuzaţiile de părtinire aduse de Trump împotriva Google vin în timp ce companiile de socializare au suspendat conturi, au interzis accesul unor utilizatori şi au eliminat conţinut, la presiunea Congresului de a combate propaganda străină şi conturile false, inclusiv cele legate de Iran şi Rusia.

Companii ca Facebook şi Twitter au fost presate să elimine conţinutul bazat pe teorii ale conspiraţiei şi discursurile care propagă ură.

Companiile de tehnologie susţin că nu elimină conţinut din motive politice.

Unii parlamentari republicani şi-au exprimat îngrijorarea că unele companii de media socială înlătură conţinut de orientare conservatoare şi i-au cerut directorului general al Twitter să fie audiat într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor, pe 5 septembrie.

La începutul acestei luni, YouTube, parte a grupului Alphabet, s-a alăturat Apple şi Facebook, eliminând conţinut al site-ului Infowars, condus de creatorul unor teorii ale conspiraţiei, Alex Jones. Jones a fost suspendat temporar de pe Twitter.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: