image
Sursa foto: Getty

Informații declasificate de KGB: Ce probleme a avut centrala de la Cernobâl înainte de explozia din 1986

Explozia centralei de la Cernobâl este cel mai grav accident nuclar din istorie. Noi informații declasificate de KGB arată că, de fapt, centrala ar fi avut mai multe probleme înainte ca explozia să aibă loc.

Noi documente declasificate de serviciul de informații de la Kiev oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986. Arată că explozia centralei din aprilie 1986 nu a fost primul incident prin care aceasta a trecut.

Volumul numit „Dosarul KGB despre Cernobâl. De la construcţie până la accident” vine cu noi informații despre centrala din Ucraina. Vorbim, în primul rând, atât despre faptul că au fost raportate accidente nucleare chiar și înainte de aprilie 1986, dar și despre transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie, de exemplu. Acesta mai cuprinde și informații legate începerea anchetei asupra catastrofei, dar şi date despre construiriea sarcofagului de protecţie deasupra reactorului care a explodat.

În total, volumul cuprinde 229 de documente, dintre care majoritatea au fost publicate acum pentru prima dată.

De altfel, potrivit fișierelor din arhivă, explozia reactorului ar fi avut loc înainte de aprilir 1986, însă documentele au fost ascunse, spune State Security Service din Ucraina. Volumul de informații declasificate arată și detalii despre cum a fost construită centrlaa nucleară, cum a funcționat aceasta, dar și detalii despre cum s-a întâmplat accidentul a dus la dispersarea a circa 200 de tone de materiale cu o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 500 de bombe atomice similare celei folosite la Hiroshima.

Președintele Institute of National Memory din Ucraina, Anton Drobovych, a declarat că materialele vor ajuta oamenii să înțeleagă mai bine tragedia. Este vorba atât despre condițiile preliminare dezastrului, cât și rapoarte și materiale care indică accidente „mici” care au avut loc la stația de energie atomică mai devreme, dar care au fost ascunse, scrie Playtech.ro. „Acest lucru va permite umanității să extindă accesul la adevăr despre crimele sistemului totalitar și să învețe lecțiile corecte”, a mai adăugat acesta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: