image
Sursa foto: Morsa Images

Pastila anti-COVID de la compania Merck, evaluată în regim accelerat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat luni, 25 octombrie, începerea evaluării în procedură accelerată a tratamentului anti-COVID-19 sub formă de pastile produs de laboratorul american Merck, un remediu uşor de administrat, care ar putea deveni un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, complementar vaccinurilor, informează Agerpres, care preia AFP.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a lansat evaluarea continuă a medicamentului antiviral oral molnupiravir, dezvoltat de Merck, destinat tratamentului COVID-19 la adulţi”, ceea ce permite accelerarea procedurii, a transmis Agenţia Europeană, într-un comunicat.

Rezultatele preliminare ale studiilor de laborator şi ale studiilor clinice ”sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (…) de a se multiplica în organism, prevenind astfel spitalizarea sau decesul în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19”, a precizat EMA.

Dacă va fi autorizat, acest medicament, denumit molnupiravir, va reprezenta astfel un progres major care va permite reducerea relativ uşor a formelor grave ale bolii. Antiviralele aşa cum este molnupiravir acţionează prin diminuarea capacităţii de replicare a unui virus, blocând astfel boala. Pe 11 octombrie, compania Merck a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID.

Administrat pacienţilor în zilele imediat următoare testării pozitive, tratamentul reduce la jumătate riscurile de spitalizare şi de deces, potrivit unui studiu clinic realizat de Merck, companie cunoscută şi sub denumirea MSD în afara Statelor Unite. EMA va evalua conformitatea molnupiravir cu normele europene obişnuite în materie de eficacitate, siguranţă şi calitate.

comentarii: