image
Sursa foto: Jurnal.md

De Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste, sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul de stat din faţa Guvernului

În contextul marcării Zilei comemorării victimelor deportărilor staliniste, mâine, 6 iulie, la ora 8:40, va fi coborât în bernă drapelul de stat din faţa Guvernului, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri.

La ora 9.00, premierul Maia Sandu și membrii Cabinetului de miniștri vor participa la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, care va avea loc la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare.

În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste.

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istoria noastră, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi.

Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate.

În iulie 1949, aproape 12 mii de familii sau în jur de 35 de mii de locuitori ai Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au fost trimiși în Siberia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: