image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful Direcției Construcții a Consiliului raional Cahul, trimis în judecată pentru abuz de serviciu; A favorizat o companie

Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud, a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui șef din cadrul Direcției Construcții și drumuri a Consiliului raional Cahul, căruia i s-a incriminat săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, comis din interes material și în scopul realizării altor interese personale, care s-a soldat cu cauzarea daunelor în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice.

Acesta este învinuit că, în iunie 2021, folosindu-se de situația de serviciu și acționând din interese materiale și personale, fără a informa că este în conflict de interese cu o companie privată, a întocmit actele necesare pentru încheierea contractului de valoare mică privind executarea lucrărilor de reparație la blocul sanitar a gimnaziului „Maria Sarabaş” din satul Câșlița Prut raionul Cahul. În baza acestor acte a fost încheiat contractul de antrepriză între Direcția Generală Învățământ Cahul și compania privată favorizată, care a fost desemnată câștigătoare a licitației.

Mai mult, șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul mai este învinuit că, deși cunoștea că lucrările de reparație nu au fost executate conform clauzelor contractuale și prin abateri grave de la devizul local și caietul de sarcini, a admis executarea lucrărilor necalitative cu depășirea vădită a termenelor lucrărilor de execuție. După care, a întocmit procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor fără ieșire la fața locului, determinându-i pe membrii Comisiei de recepție să aplice semnătura și să finiseze executarea lucrărilor planificate, deși acestea nu corespundeau prevederilor contractului. Toate aceste acțiuni au dus la transferul mijloacelor financiare necuvenite în sumă totală de 245 200, 61 lei către compania privată, fiindu-i astfel cauzat un prejudiciu considerabil bugetului Direcției Generale Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, în valoare totală de 154 335,86 lei.

În procesul urmăririi penale, șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a pledat nevinovat și a refuzat să facă declarații referitor la circumstanțele cazului investigat.

La etapa de urmărire penală, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, Direcția Generală Învățământ din cadrul Consiliului raional Cahul, a înaintat acțiune civilă, în valoare totală de 154 335,86 lei.

Persoana învinuită mai este urmărită penal și în cadrul unei alte cauze penale, aflate în gestiunea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, unde îi sunt incriminate două capete de acuzate de corupere pasivă și escrocherie în proporții deosebit de mari.

Așadar, în cadrul acestor două cauze penale, în privința șefului Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul a fost aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 zile.

Pentru repararea prejudiciului cauzat de infracțiune, precum și pentru a garanta executarea pedepsei amenzii, la demersul procurorilor, cu autorizarea judecătorului de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute cu drept de proprietate de către șeful Direcției Construcții și drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, și anume: cota-parte de ½ din proprietatea comună în devălmășie, asupra 17 terenuri pentru construcții, în valoare totală de 1 836 218, 93 lei, pentru ½ din prețul acestora.

Noutăţile partenerilor

comentarii: