image
Sursa foto: jurnal.md

Rusia acuză NATO şi Uniunea Europeană că fac declaraţii distructive despre Belarus

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri ceea ce el a numit amestecul forţelor străine în Belarus şi a acuzat NATO şi Uniunea Europeană că fac declaraţii „distructive” în legătură cu criza politică din această ţară, transmite Reuters și Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse s-a adresat public după discuţiile avute miercuri, la Moscova, cu omologul său belarus Vladimir Makei, întâlnire în care a indicat, printre altele, că liderul belarus Aleksandr Lukaşenko va fi primit de preşedintele rus Vladimir Putin „în următoarele două săptămâni”.

De asemenea, Lavrov a acuzat Ucraina că a alimentat criza din Belarus şi a spus că Moscova nu vede rostul angajării în dialog cu consiliul de coordonare creat recent de reprezentanţi ai societăţii civile belaruse pentru a sprijini tranziţia de putere. Acest consiliu cere demisia preşedintelui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte în Belarus.

Serghei Lavrov a afirmat că 200 de extremişti ucraineni antrenaţi se află pe teritoriul Belarusului încercând să destabilizeze ţara.

El a mai anunţat că premierul rus este aşteptat joi la Minsk, în plină mişcare de protest contra realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. „Mâine prim-ministrul Mihail Mişustin se va deplasa la Minsk'', a spus Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse, anunţând astfel prima vizită a unui demnitar rus de rang înalt în Belarus de la începerea crizei politice din această ţară.

Pe de altă parte, ministrul apărării belarus este aşteptat vineri la Moscova, pentru consultări în cadrul mai multor organizaţii internaţionale ce reunesc în special foste republici din Uniunea Sovietică.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, când Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere şi o asistenţă economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: