image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu, despre dosarul împotriva lui Igor Dodon: „Dacă crede că e cinstit, domnul vizat nu are de ce să-și facă griji”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că explicațiile publice oferite până în prezent de procurori în dosarul împotriva lui Igor Dodon „nu sunt suficiente pentru cetățeni”. Totodată, șefa statului s-a declarat îngrijorată de scurgerile în presă apărute în ziua perchezițiilor.

Maia Sandu a fost solicitată, astăzi, de jurnaliști să comenteze acuzațiile lui Igor Dodon care a calificat dosarul pornit împotriva sa drept o comandă politică a președintelui RM.

„Îmi doresc să avem o justiție independentă, profesionistă care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat oamenii voturile, pentru asta m-au susținut și pentru asta lucrez împreună cu colegii. Din cauza corupției am ajuns să avem un stat subminat de aceste grupări corupte. Soluția este o justiție integră și eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din presiunea publică sau din alte motive, ar conduce la discreditarea în continuare a PG, a reformelor și a parcursului nostru european”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a făcut apel către Procuratura Generală și celelalte instituții „să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”.

„Eu cred că, în cazul dat, PG trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte. Sunt îngrijorătoare scurgerile în presă și cred că explicațiile pe care le-a dat PG până la moment nu sunt suficiente pentru mine și cetățeni”, a adăugat Maia Sandu, precizând că a aflat despre perchezițiile efectuate acasă la Igor Dodon când se afla la Boston.

Președintele RM a fost solicitată să comenteze și acuzațiile președintelui de onoare al PSRM că procurorii ar acționa sub coordonarea Ambasadei SUA.

„Nu-i cunosc pe acești procurori, am aflat despre acest caz din presă și, repet, cel mai important este ca acest caz, de rând cu altele, să se bucure de transparență maximă și procurorii să se ghideze doar de buchia legii, să nu facă jocuri politice, să nu ia decizii pornind de la presiunea publică. Toată lumea trebuie să răspundă pentru ilegalitățile pe care le-a comis, dar acest lucru trebuie să se întâmple în strictă conformitate cu legea. Iar domnul vizat de acest caz, dacă crede că este cinstit, atunci nu are de să-și facă griji”, a conchis șefa statului.

Precizăm că Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: