image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Într-un sat din Ungheni, locuitorii se ceartă din cauza unui izvor public

Într-un sat din raionul Ungheni, oamenii se ceartă de la un izvor public. Sătenii îl acuză pe un locuitor că a oprit ilegal singurul izvor din sat, din a cărui apă erau irigate grădinile. Se întâmplă în satul Leordoaia, unde oamenii trăiesc din creșterea legumelor și animalelor.

Primarul comunei Hârcești spune că săteanul care fi stricat izvorul a fost amendat. Cel vizat spune că nu a comis ilegalități.

„Era un izvor la care aveau toți dreptul și iată apa venea până aici la vale, noi săpam cu mâinile, cu ce puteam, aici adăpam vacile, dar deja de la o vreme, de mulți ani le adăpăm acasă. Le aducem acasă și le adăpăm. Iată el a îngrădit și unde a fost acolo a spus că ne va da voie să luăm și noi, dar el a deschis să curgă toată la vale și a zis că nu va avea nici el, dar nici noi. Șia cum a pus acolo niște inele ca să fie el proprietarul apei”, spune Andrei Caracaș, locuitor al satului Leordoaia, raionul Ungheni.

„Noi am apelat în această lună și jumătate de când se petrece nedreptatea asta la Protecția Mediului ei ne-au dat un număr de telefon, la linia fierbinte. Noi sunăm în fiecare zi, nu ne răspunde nimeni, nimic. Și asta e unica resursă de trai, dacă se mai ia și apa asta noi rămânem fără nimic. Nu vom putea face nimic, doar că să ne ducem așa cum fac alți locuitori în sat, merg în pădure, fură, taie și trăiesc doar pe asta”, adaugă o altă locuitoare, Angela Caracaș.

„Nouă nu ne ajunge apa de la fântână. La patru familii o fântână. Nu ne ajunge”, susține un consătean, Nicolae Bezveșnicov, locuitor al satului Leordoaia, raionul Ungheni.

Oamenii spun că fără apă nu mai pot crește legume, singura sursă de venit pe care o au, într-un sat rămas în mijlocul pădurii.

„Am împuținat grădina din cauza că nu ne ajunge apa, înainte puneam câte 20-30 de rânduri de ardei, anul acesta am pus doar șase rânduri. Altceva n-avem cu ce ne ocupa, cu vacile și grădina. Lor le este bine, ei lucrează la Chișinău, nu ne interesează lucrul lor, dar el ne-a spus că noi cu banii noștri care îi avem puțini, n-o să putem face nimic. Acel care are bani mai mulți, acela câștigă”, relatează Angela Caracaș.

Săteanul învinuit că ar fi oprit ilegal izvorul neagă acuzațiile.

„Eu n-am închis apa, el a avut apă cât a vrut și și-a luat tot timpul, dar pretenția tot timpul o are asupra mea. Când el a făcut ceva, n-am avut pretenții. Și-a făcut fântâni la deal nu i-am zis nimic. Acolo n-am închis izvorul, nimic. Apa cum a mers la vale, așa să meargă. Prin pământ cum s-a dus, așa să meargă, eu astup gaura ceea înapoi că tot eu am făcut-o cu mâinile mele. Acolo izvorul nu a fost oprit și nu va fi oprit”, explică Eugen Rață, locuitorul din Leordoaia, învinuit de ceilalți săteni.

Iar primarul comunei Hârcești, din care face parte și Leordoaia, spune că lucrările sunt ilegale.

„Persoana dată a fost preîntâmpinată să nu facă careva lucrări pentru că nu este teritoriul dumnealui, nu-i aparține. A fost și amendat”, menționează Tatiana Sârbu.

Aceasta a dat asigurări că va merge la fața locului împreună cu reprezentanți ai Agenției de Mediu, pentru a clarifica situația.

comentarii: