image
Sursa foto: jurnal.md

Nemerenco: Medicii au nevoie de salarii, nu doar de aplauze

Medicii, asistenții medicali, personal medical din laboratoare trebuie să fie remunerați suplimentar, nu cu un adaos de 400 lei lunar, susține fosta ministră a Sănătății, care cere de urgență modificări și completări la Hotarîrea de Guvern nr. 837 din 6 Iulie 2016 privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare. Salariile medicilor din China care au luptat și luptă în continuare cu noul coronavirus au fost triplate, de la 10.000 yuani la 30.000, în timp ce unii medicii din RM se plâng cu nu și-au primit salariile pentru luna februarie.

Ieri, 22 martie, oamenii în semn de recunoștiință față de medcii care luptă cu noul virus COVID-19 au aplaudat minute în șir de la balcoane, geamuri, curți.

Astăzi pe rețelele sociale a apărut o fotografie în care un medic susține: „Nu vrem aplauze! Vrem salarii decente și condiții de muncă”.

Personalul medical și auxiliar al IMSP Strășeni susține că nu a primit salariul pentru luna februarie. „Fără măști, fără protecție și fără salarii”, se arată într-un mesaj trimis pe adresa de mail.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, vine în apărarea cadrelor medicale cerând de urgență modificări și completări la Hotarîrea de Guvern nr. 837 din 6 Iulie 2016 privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și legislația privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Nu cred că e suficient să bată lumea din palme de pe la balcoane pentru a aprecia munca personalului medical. Ei sunt pe cea mai grea, pe prima linie în lupta aceasta nedreaptă și deja avem și în R.Moldova personal medical infectat cu COVID19. A trecut deja suficient timp de când țara a intrat în cod galben, apoi roșu, ba chiar și în regim de urgență, dar despre remunerare - doar discuții. Medicii, asistenții medical, infirmierele, personal medical din laboratoare, alt personal să fie remunerați suplimentar și considerabil, nu cu un adaos de 400 lei lunar în dependență de gradul de risc la care se supun și încărcătura fizică pe care o au. Noi vom accepta să tăiați de oriunde considerați necesar pentru a acoperi efortul depus acum de colegii noștri. Și pentru unii conducători de instituții medicale - plătiți vă rog corect și deplin măcar acum gărzile de noapte - lăsăm la o parte șmecheriile!”, scrie Nemerenco pe pagina sa de facebook.

De exemplu salariile medicilor din China care au luptat și luptă în continuare cu noul coronavirus au fost triplate de la zece mii la 30.000 yuani pe lună. La fel, aceștia și familiile lor vor avea acces gratuit la odihnă toată viața după ce se va termina epidemia.

„Salariile medicilor au fost triplate, un euro este echivalentul a 8 yuani, îți închipui cât face 30.000 de yuani în euro. În plus toți au primit ordin de eroi ai patriei”, a declarat Mihai Jumugă pentru jurnal.md.

Acest război este al tuturor, însă primii care își asumă riscurile, sunt medicii. În timp ce peste tot în lume medicii... Posted by Obiectiv Codreanu on Monday, 23 March 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: