image
Sursa foto: IPN

În ultimele șase luni sectorul HoReCa a înregistrat încasări de două ori mai mici

Pandemia a generat o încetinire fără precedent a activității unităților de alimentație publică, din cauza carantinei din primăvară, a distanțării sociale și restricțiilor impuse de Comisia Națională pentru Sănătate Publică. Din 16 martie a fost sistată activitatea economică a sectorului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) în proporție de 100%. Pe parcursul lunilor aprilie și mai au fost permise doar activități de livrare, prin vânzare la geam ori prin vânzare la pachet.

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a menționat într-un interviu pentru IPN că sectorul HoReCa - și e vorba nu doar de agenții economici, dar și de angajații acestora - nu a beneficiat de niciun suport financiar, decât de aplicarea cotei zero pentru taxa locală de către Primăria municipiului Chișinău.

În rest, sectorul a fost lăsat să suporte consecințele unor decizii unilaterale din partea guvernării, iar fiecare zi a fost în detrimentul afacerilor și oamenilor implicați în câmpul muncii, care între timp s-au îndatorat și mai mult.

Din 15 iunie, activitatea localurilor a început cu o serie de restricții – reducerea cu 50% a capacității de prestare a serviciilor.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, în primele 7 luni ale anului 2020, sectorul HoReCa, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, a înregistrat scăderi în încasări de circa 70%. Din iulie până acum, sectorul HoReCa are încasări diminuate cu 50% față de anul trecut. Efectele vor continua în cazul neintervenției guvernării cu măsuri de susținere a sectorului pe termen mediu.

Efectele sistării sau restricționării activității sunt resimțite acut de angajații din sector, la nivel de ore de muncă, salarizare, flux de oameni, menționează Aneta Zasavițchi. Întregul sector este într-o situație dificilă, cu atât mai mult că interacțiunea cu clientul este fundamentală în sector, pentru că acesta nu vinde doar mâncare și băuturi, ci prestează o gamă mai largă de servicii, de la socializare, atmosferă, la evenimente. Pentru mulți agenți economici din sector diminuarea cifrei de afaceri este una fără precedent și pentru unii aceasta înseamnă închiderea definitivă a afacerilor.

Potrivit președintei MĂR, una din lecțiile pentru sectorul public este că ar trebui să-și reinventeze comportamentul, să-și schimbe radical abordările, interacțiunile cu sectorul privat, după cum o fac de urgență alte state, în scopul păstrării unui sector competitiv. Cei din sector sunt foarte nemulțumit de măsurile luate atât la nivel sanitar, cât și economic, dar sunt realiști că surse financiare în buget nu sunt, menționează Aneta Zasavițchi. De aceea, unica doleanță pe care o are pentru viitor este ca „dacă nu au cu ce ne ajuta, măcar să nu ne încurce pe viitor”. Ar fi de dorit ca deciziile care se iau să fie bine gândite și discutate cu sectorul, pentru că sănătatea publică este în interesul tuturor, indiferent de domeniul economic și de activitate, dar angajații din HoReCa își doresc să muncească acasă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: