image
Sursa foto: autoblog.md

Noi permise de conducere, începând cu anul viitor; Ce informații ar putea fi excluse din document

De pe 1 ianuarie 2020, permisele de conducere ar putea să nu mai conțină informații cu privire la grupa sangvină a titularului. Proiectul de lege a fost prezentat astăzi la ședința Guvernului de către ministrul de Interne.

„Proiectul a fost elaborat în baza legii 131 din 7 iunie 2007 privind siguranța traficului rutier și este menit să conformeze cadrul normativ național ce ține de obținerea permisului de conducere, precum și a modelului permisului de conducere național al Republicii Moldova la prevederile directive parlamentului și Consiliului UE cu privire la permisul de conducere”, a precizat ministrul de Interne, în cadrul ședinței Executivului.

Andrei Năstase a făcut trimitere la normele internaționale, care nu prevăd includerea în permisul de conducere a datelor despre grupa sangvină deţinută de către titular.

„Întrucât normele directive menționate și convenției ONU asupra circulației rutiere nu prevăd includerea în permisul de conducere a datelor despre grupa sangvină deținută de către titular, se propune aprobarea modelului permisului de conducere 2019 cu excluderea din acest document a câmpului de date nr. 14, grupa sangvină, și rezervarea a două spații, 13 și 14, pentru unele eventuale înscrieri ale autorității emitente. De asemenea, se vor face înscrisuri referitoare la subcategoria AM, moped”, a adăugat ministrul.

Potrivit Guvernului, permisele de conducere de model 1995, 2008 şi 2015 rămân a fi valabile în condiţiile în care au fost eliberate, iar deţinătorii sunt obligaţi să le schimbe doar la expirarea acestora, cu excepţia permiselor de conducere de model 1995, care nu sunt limitate în termen.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: