image
Sursa foto: Profimedia Images

Regimul cubanez a tăiat accesul la rețelele sociale de frica protestelor

Autoritățile cubaneze au restricționat accesul la rețele sociale și la platforme de mesagerie instantă, precum Facebook, Instagram, WhatsApp și Telegram, de luni, în contextul protestelor masive împotriva regimului, relatează Reuters, citat de Digi24.

NetBlocks, un avertizor de integritate care se ocupă de monitorizarea internetului, cu sediul la Londra, a anunțat pe pagina sa de internet că platformele din Cuba erau încă parțial blocate, marți, o acțiune a autorităților de la Havana, menită să „limiteze circulația informației”.

Nici guvernul cubanez, nici rețelele sociale afectate nu au făcut nicio precizare în acest sens.Twitter a anunțat, însă, că serviciile sale nu au fost blocate.

Mii de cubanezi s-au alăturat demonstrațiilor anti-guvernamentale în orașe din toată țara, duminică pentru a protesta împotriva gestionării defectuoase a pandemiei și crizei economice, dar și împotriva regimului comunist și dictaturii din Cuba.

Guvernul susține, însă, că demonstrațiile sunt organizate și finanțate din Statele Unite și că sunt manipulate frustrarea populației generate de „o criză care a apărut din cauza embargo-ului american”.

Protestele sunt evenimente rare în Cuba, o țară în care nesupunerea civică este foarte puternic restricționată. La sfârșitul zilei de duminică, a părut că acestea se vor termina, după desfășurarea mai multor forțe de ordine – poliție și armată – iar Diaz-Canel, șeful guvernului cubanez, a cerut susținătorilor săi să meargă în stradă și să „își apere revoluția”.

Totuși protestele au continuat și luni într-o suburbie a Havanei, conform localnicilor – sute de protestatari au intrat în confruntări cu poliția scandând „jos cu comunismul” și alte sloganuri anti-guvernamentale.

Introducerea în Cuba a internetului mobil în urmă cu 2 ani și jumătate este considerat un factor-cheie pentru apariția mai frecventă a protestelor în Cuba, în contextul în care cubanezii au o platformă prin care își pot exprima frustrările și se pot organiza mai repede decât în trecut.

Martori din Havana au spus, marți, că accesul la internet a fost restricționat parțial. Anul acesta, căderile de internet au devenit mai frecvente. Kentik, o companie de monitorizare a internetului susține că pentru o perioadă de 30 de minute, duminică, la momentul culminant al protestelor, internetul a fost oprit în toată țara.

Citeşte mai mult despre

comentarii: