image
Sursa foto: presedinte.md

Dodon, la discuții cu Lukașenko; A apreciat „lupta” cu COVID-19 din Belarus și s-a arătat dispus să plece la Minsk pe 19 mai

Președintele Igor Dodon se declară impresionat de faptul că autoritățile din Belarus nu au anulat așa-numita „paradă a victoriei” de pe 9 mai, care se va desfășura în pofida pandemiei de COVID-19.

Mai mult, Dodon susține că apreciază măsurile luate de regimul Lukașenko în timpul crizei. Și asta în condițiile în care președintele belarus a fost criticat dur, atât în țară, cât și peste hotare, pentru faptul că a ignorat cu desăvârșire pericolul coronavirusului de tip nou.

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o discuție în format online cu omologul său belarus, Alexandr Lukașenko.

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația politică și economică din ambele țări, dar și din regiune. De asemenea, am vorbit despre măsurile ce se întreprind în vederea combaterii și prevenirii virusului COVID-19. Am apreciat activitatea colegilor belaruși pe această dimensiune, menționînd că fiecare stat acționează reieșind din propriile circumstanțe. Am mulțumit pentru invitația de a efectua un schimb de experiență a medicilor din ambele țări”, a anunțat Dodon.

Cei doi oficiali au discutat și despre evenimentele care vor fi organizate cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Am fost unanimi în opinia că Marea Victorie este o sărbătoare foarte importantă pentru popoarele noastre și am profitat de ocazie pentru a transmite felicitări cu acest prilej. Am remarcat că în Moldova, în legătură cu pandemia, evenimentele de amploare legate de aniversare vor fi transferate pentru 24 august, zi în care Moldova a fost eliberată de fasciști. Totodată, am fost impresionat de faptul că în Belarus, Parada Victoriei va avea loc pe 9 Mai, cu respectarea tuturor măsurilor de securitate”, a adăugat Igor Dodon.

În cadrul discuției a abordat și modul în care va fi organizată ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, preconizată pentru 19 mai la Minsk.

„Am menționat că ne vom conforma deciziei organizatorilor și, dacă va fi necesar de a veni la Minsk – o voi face, mai ales că la inițiativa mea, în cinstea conaționalului nostru, eroului Uniunii Sovietice, Ion Soltîs a fost confecționat un monument care urmează să fie dezvelit la Minsk, cu prilejul aniversării a 75-a a Marii Victorii”, a mai spus șeful statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: