Breaking News

Igor Grosu a fost ales președinte al Parlamentului

UPDATE 15:03 // Igor Grosu este noul președinte al Parlamentului, fiind ales cu 64 de voturi. Speakerul și-a ocupat locul în prezidiu în cadrul unei ceremonii...

image
Sursa foto: Youtube/JurnalTV

Sergiu Tofilat: „Petroliștii își fac de cap cum vor, iar Consiliul Concurenței nu îi sancționează”

Pe piața petrolieră există o înțelegere de cartel de ani de zile, lucru acoperit de Consiliul Concurenței, iar totul se întâmplă cu acoperire politică din partea decidenților politici, afirmă economistul Sergiu Tofilat.

„Parlamentul numește membrii Consiliului Concurenței, iar după lege ei constată și sancționează înțelegerile de cartel. Faptul că petroliștii refuză să vândă la preț angro către agricultori, Calea Ferată și alte instituții, toată povestea a pornit de la faptul că ANRE a hotărât să-i pedepsească, le-a aprobat marja comercială 2,33 lei per litru, iar în 2016 era 3,25 de lei. Din acest motiv s-a iscat scandalul. Acum trebuie de intervenit, de modificat de urgență legislația și de făcut ordine la Consiliul Concurenței”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totodată, Tofilat susține că toată situația creată pe piața carburanților își trage rădăcinile din amendamentul fostului deputat Alexandru Oleinic.

„El a venit cu așa un proiect „ingenios” și trebuie să-i „mulțumim” lui. Dacă deschidem acel proiect de lege, vedem un lucru straniu și anume - petroliștii trebuie să stabilească prețul la fiecare cantitate importată. Anual importăm 600 de mii de tone de motorină, cam 2 mii de tone pe zi/100 de camioane. Iată la fiecare camion trebuie să stabilești preț plafon și cine o să verifice la ce preț a vândut operatorul, dacă a amestecat-o cu altceva. Este o prostie, așa ceva nu există și legea trebuie modificată de urgență”, a menționat economistul.

În altă ordine de idei, Sergiu Tofilat a declarat că, odată cu rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie, s-a ivit șansa de a mătura oamenii vânduți și corupți din funcțiile publice.

„Este cazul să cooptăm toată expertiza care este în societate, ca să depășim rapid problemele acumulate. Vedem că unele elemente criminale, aici mă refer la Andronachi, Platon, și-au luat tălpășița, înțelegând că va veni timpul să răspundă. Eu le sugerez să nu se relaxeze prea tare, pentru că indiferent unde se vor afla, ei vor fi oferiți justiției. Aici, peste hotare, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să răspundă”, a mai adăugat Sergiu Tofilat.

comentarii: