image
Sursa foto: itinari.com

Unii oameni continuă să dea buzna cu mașina fără a plăti taxa de intrare în rezervația „Orheiul Vechi”

De la începutul anului și până acum, Rezervația „Orheiul Vechi” a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa - 170 de mii de lei. Noua administrație a complexului consideră că performanța a fost posibilă datorită sistemului de taxare a vizitatorilor, intrat în vigoare încă în 2012, dar care nu a fost aplicat cum se cuvine până acum. Cea mai acută problemă o crează turiștii cu mașina. Aceștia deseori dau buzna în pensiuni fără a plăti taxa.

Scutiți de taxă sunt doar oamenii din satele Tribujeni și Butuceni, amplasate pe teritoriul ariei protejate. Plata poate fi achitată în trei locuri: la Centrul de Informare Turistică, la intrarea în rezervație, în ”orășelul administrativ” de lângă pod și la Muzeul de etnografie din Butuceni.

Taxele au devenit obligatorii încă acum nouă ani, ca urmare a unei hotărâri de Guvern, pentru a spori bugetul administrației. Însă până în anul trecut, acestea nu au fost niciodată implementate la scară înaltă. Ion Ciobanu, care a devenit directorul Rezervației în iunie 2020, a decis să schimbe lucrurile.

„Primul lucru pe care l-am făcut când am venit aici și am început să formăm echipa cu care să lucrăm a fost că am gândit un mecanism prin care să putem aplica, prin care să putem percepe aceste taxe de la vizitatori. În patru luni și jumătate am acumulat 170 de mii de lei, sumă care depășește până anul acesta orice statistică a instituției noastre”, spune Ion Ciobanu, directorul rezervației „Orheiul Vechi”.

Potrivit directorului de la „Orheiul Vechi”, banii câștigați vor fi folosiți pentru dezvoltare, inclusiv căile de acces pentru persoanele cu dizabilități. Turiștii sunt obligați să plătească și pentru parcarea automobilelor. În acest scop a fost amenajată o parcare în verde, cu o capacitate de aproximativ 40 de locuri. Chiar și așa, mulți vizitatori intră în continuare fără a plăti, pentru că nimeni nu-i verifică dacă au tichet. Administrația a făcut mai multe solicitări la poliție, pentru a fi instalate posturi la intrările în aria protejată.

„Dacă noi am avea două puncte, partea din deal a centrului de informare turistică și alt punct de poliție la Morovaia, care este accesul din parte raionului Criuleni, atunci, fiind stopați inclusiv prin intermediul indicatoarelor rutiere, dar și agenților de circulație, atunci ei pot fi taxați aproape sută la sută”, explică directorul rezervației.

În lipsa poliției, măsura practic nu funcționează împotriva vizitatorilor tupeiști, care ignoră semnele de circulație și aleg să ajungă cu mașina cât mai aproape de pensiuni. În zilele de odihnă, satul se transformă într-o parcare imensă învăluită într-un nor de praf.

„S-a rărit cât s-a rărit. Este foarte multă conștientă care înțelege situația, pentru că uneori aici este un trafic mai intens decât în Chișinău. Însă majoritatea nu pot să-și dezlipească fundul de mașină. La pensiune eu sunt gata, pentru clienții care vor înțelege, vor veni și pe jos. Sunt 500-800 de metri. Am pus eu bannerele acelea, cineva a venit noaptea, le-a deteriorat”, spune Anatolie Butnaru, proprietar unei pensiuni.

Turiștii cu mașina, pe care i-am văzut în sat, ne-au spus că au făcut abstracție de panourile informative și... nu au plătit taxa.

Localnicii din Butuceni cer autorităților ca satul să devină liber de mașini în zilele de weekend și de sărbători. Potrivit primarului comunei Tribujeni, Cristina Gandrabura, o hotărâre în acest sens urmează să fie luată de Consiliul raional Criuleni până la sfârșitul lunii curente. Am încercat să abordăm subiectul cu Natalia Golovco, ofițerul de presă al Inspectoratul Național de Securitate Publică, dar ea nu ne-a răspuns.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: