image
Sursa foto: Facebook/Matei Dobrovie

Deputatul Matei Dobrovie anunță că Consiliul Consultativ Mass-media România-Republica Moldova ar putea fi reluat în acest an

„O veste foarte bună. Consiliul Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova ar putea fi reluat anul acesta. Mă bucur că am găsit deschidere din partea Ministerului Românilor de Pretutindeni, dată fiind importanța unei structuri de implementare a spațiului comunicațional comun în Anul Centenar”, spune deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

„Una dintre prioritățile mele în calitate de deputat este facilitarea creării spațiului informațional comun România - R. Moldova. În acest scop, m-am adresat Ministerului Românilor de Pretutindeni cu solicitarea de a relansa Consiliul Consultativ, o inițiativă a fostului Departament pentru Relația cu Românii de Pretutindeni lansată în 2016, care urma să constituie structura și cadrul instituțional pentru valorificarea oportunităților pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media”, a adăugat deputatul român.

Totodată, Matei Adrian Dobrovie a anunţat că a adresat o scrisoare ministrului Natalia Intotero: „După discuțiile avute ieri, am primit un răspuns pozitiv din partea MRP, care a înțeles cât de necesară e reluarea acestei inițiative, mai ales că suntem în anul Centenar, iar Republica Moldova rămâne o prioritate declarată de politică externă pentru România. Este momentul să privim întărirea prezenței mediatice românești dincolo de Prut ca pe o chestiune strategică”.

„Pe de altă parte, am subliniat că avem mare nevoie ca statul român să susțină financiar presa românească de calitate, echilibrată, independentă și care respectă deontologia jurnalistică dincolo de Prut. Nu este normal ca din banii contribuabililor români să fie finanțate portaluri care au relatări vădit partizane și nu reflectă mai multe opinii, și, mai grav, despre care apar rapoarte redactate de experți independenți, care arată că acestea fac dezinformare și manipulare. Trebuie să existe un proces de monitorizare și evaluare continuă a conținutului. Nu poți să continui să finanțezi organisme media, care sub paravanul contribuției la menținerea identității culturale, lingvistice românești fac propagandă pro-oligarhică”, a adăugat parlamentarul de la Bucureşti.

Vedeţi mai jos scrisoare integrală semnată de către Matei Adrian Dobrovie:

În atenția doamnei Ministru pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero

”Stimată Doamnă Ministru,

Încă de la audierea Dumneavoastră în comisiile de specialitate ale Parlamentului, v-am rugat să faceți din spațiul informațional comun România-Republica Moldova o prioritate a Ministerului Românilor de Pretutindeni.

Într-un an decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, România trebuie să investească în organisme de presă în limba română, credibile și independente și să-și consolideze prezența mediatică dincolo de Prut. Este o decizie strategică care trebuie luată, dat fiind că cetățenii R. Moldova sunt supuși atât propagandei și dezinformării rusești, cât și celei oligarhice locale, iar presa independentă este tot mai atacată.

Fostul Departament Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRP) a lansat în 2016 o inițiativă foarte utilă, Consiliul Consultativ Mass-Media, care urma să constituie structura și cadrul instituțional pentru valorificarea oportunităților pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media.

Acest organism era gândit pentru implementarea spațiului comunicațional comun între România și Republica Moldova, pentru transpunerea normelor europene în țara vecină, aplicarea unor standarde comune de bune practici, definirea unor proiecte care să asigure coerența politicii editoriale în spațiul comunicațional comun și încurajarea reprezentanților mass-media din cele două state în vederea integrării în grilele de programe sau în publicații a unor rubrici axate pe evoluțiile din țara parteneră.

Consiliul Consultativ era format din reprezentanți ai canalelor de informare în masă din ambele state, membri ai societății civile și experți în comunicare, care se întruneau alternativ, la București și la Chișinău. Aceștia urmau să discute despre armonizarea legislației, proiecte comune, inclusiv finanțări la care pot aplica împreună și schimburi de experiență.

Inițiativa își propunea ca, prin consultarea societății civile și a instituțiilor din domeniul mediatic din România și Republica Moldova, să asigure o cooperare durabilă între cele două state pentru a ridica gradul de interes al publicului din ambele țări față de realitățile din cele două state.

Din păcate Consiliul Consultativ Mass-Media (CCMM) s-a întrunit doar de două ori, la București în 29 februarie 2016 și la Chișinău la 13 mai 2016. Cred că această inițiativă foarte necesară trebuie reluată, mai ales că suntem în anul Centenar, iar Republica Moldova rămâne o prioritate declarată de politică externă pentru România.

În concluzie, vă rog să continuați acest proiect al fostului DPRRP, refăcând structura responsabilă pentru dezvoltarea spațiului informațional comun.

Vă mulțumesc anticipat și vă asigur de întregul meu sprijin în vederea realizării acestui demers.

Cu stimă,

Matei Adrian Dobrovie,

Deputat USR, Vicepreședinte al Comisiei pentru Comunitățile de Români din afara granițelor țării ”

Noutăţile partenerilor

comentarii: