image
Sursa foto: Jurnal.md

Ultima oră! Comisia Europeană recomandă să se acorde statut de candidat pentru RM; Condiția - reformele să fie continuate

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să ofere Republicii Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

Anunțul a fost făcut de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

„Comisia Europeană recomandă ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat, cu condiția că anumite reforme sunt continuate”, precizează Delegația UE.

Recomandarea în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată astăzi, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a prezentat, la invitația Consiliului, avizele sale privind cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Avizele de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE (acquis-ul UE). Avizele iau în considerare, de asemenea, eforturile depuse de Ucraina, Moldova și Georgia în vederea punerii în aplicare a obligațiilor care le revin în temeiul acordurilor de asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara noastră dispune de o bază solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost destul de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar rămân de întreprins reforme economice esențiale; țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Prin urmare, Comisia recomandă ca Moldovei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

Press conference by President von der Leyen and Commissioner Olivér Várhely

Press conference by President von der Leyen and Commissioner Olivér Várhely on the EU membership applications by Ukraine 🇺🇦, Moldova 🇲🇩 and Georgia 🇬🇪. Posted by European Union in the Republic of Moldova on Friday, 17 June 2022

Amintim că cererea de aderare a Republicii Moldova la UE a fost semnată la Chișinău la 3 martie de către președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Ulterior, cele 27 de state membre au cerut Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: