image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Nu ne îngropați de vii”, mesajul unui grup de pensionari; Nu au medic, polițist, nici transport; S-au ales cu un drum scump

Rupți de lume, nu au medic de familie, nu au polițist de sector și nici autobuzul de rută care ar trebui să le intre de trei ori pe săptămână prin sat, îi ocolește. Este vorba de localitatea Lucăceni, Fălești, un sat cu circa 200 de locuitori, dintre care 70 la sută sunt oameni în etate. Ca să ajungă la Centrul medicilor de familie pentru o perfuzie ori un control trebuie să traverseze circa șapte km. „Da, satul e bătrân, lume nu prea este, iar care este, e bolnavă, dar nu vrem să fim îngropați de vii”, este apelul disperat al pensionarilor din această localitate, care ne-au trimis un mesaj pe adresa redacției.

Marcel Deleu, fiul Liliei Deleu, o pensionară din această localitate, ne-a relatat că mama sa a încercat zilele acestea să ajungă la spitalul din orașul Fălești. Autobuzul de rută „Pruteni-Fălești”, care conform orarului trebuie să vină de trei ori prin Lucăceni: marți, joi și duminică, nu întotdeauna vine. Ieri, 1 septembrie, pensionara a așteptat în zadar în stație deși afară era foarte cald și bătrâna nu se simțea prea bine.

„De multe ori s-a întâmplat ca lumea din sat să aștepte autobuzul în zilele când trebuie sa vină: marți, joi si duminică, însă așa si nu mai vine. Oamenii merg pe jos până în satul vecin, Valea Rusului, care e la 2,5 km depărtare. Acolo iau autobuzul, iar la întoarcere, dacă acesta are 1-2 pasageri din Lucăceni, șoferul îi dă jos la marginea aceluiași sat și pensionarii fac iar aceeași distanță pe jos până acasă. Șoferul le-o taie că nu e dispus să-și strice autobuzul pentru un om”, povestește Marcel Deleu.

Lilia Deleu este invalidă de gradul III, cu mari probleme locomotorii.

„Nu cerem mult, ci cerem sa ni se facă dreptate. Nu avem medic în sat, nu avem școală, nu avem polițist de sector, apă nu avem și câte probleme mai avem, dar nu ne aude nimeni din păcate, iar acum și singura legătură cu centrul raional încearcă să ne-o ia. Da, satul e bătrân, dar nu vrem să fim îngropați de vii. Cu cât mergi mai departe de Chișinău, cu atât nedreptatea crește, iar la noi în sat a ajuns la proporții deosebit de mari”, ne-a mai spus revoltat fiul bătrânei.

Pensionarii din Lucăceni roagă să aibă transport măcar de două ori pe săptămână, dar să circule regulat, să nu aștepte în zadar prin stații.

Solicitată de Jurnal.md, primarul comunei Horești (din care face parte și satul Lucăceni), Elena Revenco, ne-a informat că au mai fost astfel de situații, dar le-a soluționat.

„Nu m-au informat că au iar probleme cu transportul de rută. Gestionarul acesteia a obținut ruta în baza concursului organizat de Consiliul raional. Voi discuta cu reprezentanții Consiliului și vom rezolva această problemă”, a promis Elena Revenco.

Potrivit primarului, în Lucăceni sunt 60 – 70% oameni în etate. Satul e vizitat de trei ori pe săptămână de o soră medicală și de două ori pe lună de un medic de familie.

În același timp, primarul se arată indignat că oamenii scot gunoiul de sub preș, dar nu vorbesc „despre lucrurile pozitive” care se fac în sat.

„De ce nu spun că s-au cheltuit 131 de mii de lei pentru reparația unei porțiuni de drum în cadrul programului „Drumuri bune”? De ce nu spun că s-au cheltuit recent circa 500 de mii de lei pentru o porțiune de drum de 400 de metri? Este o stradă nou-nouță cu doar șapte familii care locuiesc acolo. De ce nu spun acest lucruri?”, s-a revoltat primarul.

Pensionarii din sat ne spun că li s-a făcut un drum „variantă albă” și nu au nici urmă de asfalt prin sat. La unii dintre ei li s-a săpat și câte un șanț de scurgere care le-a blocat intrarea în gospodărie.

„Iată, nu pot deschide poarta. M-au înconjurat cu pământ aruncat din toate părțile. Plâng și vă spun, și-au bătut joc de noi”, ne spune doamna Tamara, o pensionară de 68 de ani, copiii căreia sunt peste hotare.

Oamenii mai precizează că nu au nici farmacie în sat. Sora medicală e și ea pensionară și vine nu de trei ori pe săptămână, ci mai rar, pe la Lucăceni. Din cauza crizei pandemice nu se pot interna pentru a primi tratamentele necesare în spital.

„Înainte primeam câte o perfuzie acasă. Acum umblăm pe drumuri. Majoritatea suntem bătrâni. Ce să facem dacă ne-am împuținat? Mai sunt și tineri, dar nu stau nici ei cu mașina în ogradă. În spital nu ne primesc. Ne prăpădim”, ne mai spune unul dintre pensionari.

Solicitat de Jurnal.md, președintele raionului Fălești, Sergiu Fântână, ne-a informat că problema cu transportul de rută o au mai multe localități din raionul Fălești.

„Oamenilor de la Lucăceni știu că le vine greu. Au un magazin și la acela trebuie să bați la om la poartă, ca să-ți deschidă, să vezi dacă are ce-ți trebuie în vânzare. Cu transportatorii de rută am avut o discuție. Ei zic că „nu fac voluntariat”. Sunt agenți economici și au interese. Dacă nu li-i rentabil, ocolesc localitatea. Mai bine achită amendă decât să-și defecteze transportul”, ne -a informat președintele de raion. Acesta ne spune oarecum neîncrezut că sunt în căutarea unei soluții.

Amintim că Lucăceni este parte a circumscripției care l-a adus în Parlament pe deputatul socialist Oleg Savva. Mulți dintre pensionarii din Lucăceni nici nu au auzit de el. La rândul său, deputatul nu a descins niciodată aici ca să ia act de problemele oamenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: