Compania INDRA Sisteme SRL a fost fondată în aprilie 2000, iar fondator unic era Silvia Radu, care a fost şi administrator până în 2002.

„Deci este un pic de conflict de interese. Tu eşti administrator la o companie, îţi fondezi altă companie şi-ţi achiţi zeci de milioane de lei pentru servicii de consultanţă. Dacă pe bune ai nevoie de consultanţă, te adresezi la o companie specializată. Nu-ţi fondezi tu propria companie şi transferi zeci de milioane de lei”, a menţionat expertul în energetică.

O altă încălcare depistată ţine de împrumuturi ineficiente. În condiţiile în care RED Union Fenosa beneficia de credite la BERD şi o subdiviziune a Băncii Mondiale la o radă a dobânzii de 4,5%, aceasta a împrumutat 5 milioane de dolari de la o companie afiliată holdingului Fenosa la o rată de 14,5%. De aici s-a creat o cheltuială suplimentară de 500.000 de dolari.

„Asta înseamnă majorarea cheltuielilor, reducerea profitului şi, respectiv, dacă ai profit mai mic, plăteşti şi impozite mai mici. Cu alte cuvinte asta se numeşte evaziune fiscală. Acum, acest raport de control al ANRE este ţinut în secret, ne este examinat, însă, din unele surse de la CNA, mi-au spus că sunt cel puţin două dosare penale deschise pe marginea acestui raport de control”, a mai spus Tofilat.

Tofilat mai spune că s-au făcut mai multe percheziţii, dar rezultatele acestora sunt tăinuite: „Îndemnăm ANRE-ul să examineze acest raport public, să vedem care-s neregulile, cum compania comentează aceste nereguli depistate de ANRE şi să facem o claritate. Dacă sunt cheltuieli nejustificate, ele trebuie excluse din tarif. Şi, apropo, ar fi foarte interesant să vedem în ce mod, televiziunile domnului Plahotniuc vor reflecta această situaţie. Fiindcă vedem că dumnealor foarte intens o promovează pe doamna Radu şi nu-şi pun întrebarea pe cât este ea de independentă”.

Silvia Radu n-a fost de găsit, pentru a comenta acuzaţiile aduse. Anterior ea a declarat că un astfel de raport nici măcar nu există, chiar dacă cei doi experţi susţin că acesta ar fi fost remis companiei RED Union Fenosa la data de 27 ianuarie 2014. Nici ANRE-ul, nici Procuratura Generală, nici CNA-ul n-au reacţionat în vreun fel la dezvăluirile experţilor. Nici compania GAS Natural Fenosa n-a comentat declaraţiile făcute.