image
Sursa foto: jurnal.md

Rusia consideră inacceptabile sancţiunile occidentale împotriva Belarusului

Rusia a denunţat marţi ameninţările şi sancţiunile ţărilor membre ale Uniunii Europene la adresa unor demnitari din Belarus, exprimându-şi sprijinul pentru proiectul vag de reformă constituţională anunţat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP, citată de Agerpres.

Adresându-se studenţilor de la prestigiosul Institut de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a declarat ''convins că poporul belarus însuşi va avea mijloacele de rezolvare'' a crizei politice din Belarus.

„Există chestiuni care trebuie să fie discutate, acest lucru este evident'', a adăugat el, care i-a acuzat pe unii colegi occidentali că ''dau pedepse'' atunci când adoptă sancţiuni.

Lavrov a ţinut să facă o distincţie între „vechea Europă”, care înţelege necesitatea de a acţiona într-o manieră echilibrată, şi „vecinii Belarusului care vor să antreneze întreaga Uniune Europeană pe platforma lor dură anti-Lukaşenko''.

Estonia, Letonia şi Lituania l-au declarat, luni, persona non grata pe Lukaşenko şi alţi 29 de înalţi demnitari ai regimului de la Minsk.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenţionează să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a Consiliului Europei, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: