image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

FOTO // „Haltura” eternă: Cum arată Memorialul reparat cu 2,33 milioane de lei din bugetul statului

În plină pandemie, când în Republica Moldova se instaura stare de urgență, din bugetul statului s-au alocat 2,33 milioane de lei pentru reparația Complexului Memorial „Eternitate”. Jurnal.md a urmărit și fotografiat Memorialul pe parcursul lucrărilor. Rezultatele milioanelor investite nu arată prea bine.

Înainte de votarea proiectului de renovare a Complexului Memorial „Eternitate” de către Guvernul R. Moldova, pe rețelele de socializare autoritățile au distribuit mai multe fotografii prin care încercau să justifice necesitatea acestor reparații.

memorialmemorial

Fotoreportetul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu, a urmărit și fotografiat Memorialul pe parcursul lucrărilor. Lucrătorii au schimbat unele pietre funerare din față, au vopsit și au astupat crăpăturile de pe cele cinci puști cu „șpacleovca”(chit), cum au explicat atunci muncitorii, și au mânjit crăpăturile dintre pavajul de marmură, chiar de sub puști, cu ciment, semn că aici s-au încheiat intervențiile reparațiilor.

memorialmemorial

Acum, dacă pășești pe aceste plăci de marmură, multe dintre ele crăpate, simți cum acestea se mișcă sub picioare. Nici pe teritoriul monumentului „Maica Îndurerată” pavajul nu arată mai bine.

memorialmemorial

În februarie pentru ucrările de reparație guvernul aloca 4 milioane de lei

În cadrul ședinței Guvernului din 5 februarie a fost aprobată o hotărâre cu privire la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a „Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei”, o acțiune anunțată cu mare fast de către președintele Igor Dodon în ședința plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe 29 ianuarie. Atunci Guvernul a alocat 4 milioane de pei pentru reparația Complexului Memorial „Eternitate”.

memorialmemorial

memorialmemorial

Lucrări de milioane pe timp de pandemie

La începutul lunii martie când în Republica Moldova au apărut primele cazuri de COVID-19 au început și lucrările de reparație la Memorial. Opinia publică a fost bulversată de aceste cheltuieli mai ales că spitalele duceau lipsă de echipamente medicale în lupta cu pandemia.

memorialmemorial

Presa a scris în nenumărate rânduri despre achizițiile publice pentru lucrările de reparație de milioane de lei, lucru care a stârnit nemulțumiri în societate, în timp ce președintele Igor Dodon susținea că ele sunt necesare.

Lucrările de reparație se desfășurau în timp ce în Republica Moldova era decretată stare de urgență.

memorialmemorial

memorialmemorial

În cadrul unei transmisiuni live, Igor Dodon susținea că aceste lucrări au început cu mult timp înainte de criza pandemică. Documentele oficiale demonstrează că firma care a efectuat lucrările a semnat un contract cu Agenția Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării și l-au înregistrat la Agenția Achiziții Publice pe 13 martie, suma lucrărilor fiind de 2,33 milioane de lei.

memorialmemorial

Complexul „Eternitate”, moftul lui Dodon

Încă în 2018, Igor Dodon solicita fostului guvern Filip să repare complexul „Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezenta „un pericol real”. Atunci Dodon susținea că dacă guvernul nu va aloca bani, el va demara o campanie socială de colectare de fonduri de la cetățeni, lucru pe care nu l-a mai făcut.

memorialmemorial

După instalarea guvernului Chicu, noul premier anunța că Memorialul va fi reparat până la 9 mai 2020, fără a specifica din ce resurse financiare. La câteva zile și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat necesitatea stringentă de a repara Complexul Eternitate, motivând că „este periculos să te afli acolo în condițiile actuale”.

memorialmemorial

Amintim că în 2006, pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin, Memorialul „Eternitate” a fost reparat capital în sumă de 35 de milioane de lei.

memorialmemorial
jurnal.mdjurnal.md
memorialmemorial
memorialmemorial
memorialmemorial
memorialmemorial
memorialmemorial

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: