Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Zeci de localități vor beneficia de servicii îmbunătățite, datorită implicării diasporei prin Asociațiile de băștinași

44 asociații de băștinași au realizat proiecte comunitare pentru a îmbunătăți viața a circa 130 mii locuitori datorită granturilor oferite în 2019, de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Asociațiile de băștinași au mobilizat în total 183.791 de dolari, pe lângă cei peste 160 de mii dolari oferiți de Guvernul Elveției.

„Realizările asociațiilor de băștinași sunt impresionante. Însă, dincolo de cifre și rezultate, un aspect la fel de important, este demnitatea și mândria trăită de mii de migrați, care au descoperit și au explorat capacitatea lor de a aduce beneficii reale și speranță pentru un viitor mai bun pentru comunitățile lor natale”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Cele 44 de asociații de băștinași au împărtășit experiența lor cu cei 150 participanți la forum: reprezentanți ai autorităților locale, grupuri de inițiativă și asociații de băștinași nou-create.

„Efectul multiplicator pe care îl au Asociațiile de băștinași în toată țara este cu atât mai important cu cât etapa actuală a proiectului „Migrație și dezvoltare locală” este ultima. Or, acest aspect este asigurat de parteneriatele strategice stabilite cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și Guvernul Republicii Moldova cărora le mulțumim pentru cooperare și deschidere”, a declarat Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției.

Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni, raionul Râșcani, a menționat că satul Mihăileni a reușit să amenajeze un parc, anume cu suportul Asociației de băștinași, din care fac parte mai mulți locuitori plecați din localitate. „Foarte mult timp, oamenii din s. Mihăileni au fost lipsit de un loc de agrement pentru copii și persoanele vârstnice, părinți și adolescenți. Împreună am reușit să construim un bun comun, dar în primul rând am reușit să demonstrăm că putem fi solidari și că migrația poate fi transformată într-o oportunitate”, a menționat primarul.

Grupurile de inițiativă și asociațiile de băștinași nou-create pot depune dosarele de participare și în acest an pentru două programe de granturi: „Incubator” la care pot depune dosarele de participare asociațiile de băștinași aflate la început de cale sau grupurile de inițiativă care își propun crearea unei asociații eficiente. Inițiativele selectate vor primi finanțare de până la 1000 de dolari. La programul de granturi „Accelerator 1+1” pot depune dosarele asociațiile de băștinași cu experiență demonstrată prin implementarea unui proiect local. Asociațiile vor beneficia de un grant sub formă de co-finanțare de până la 10.000 de dolari, în baza formulei 1+1 Suma grantului oferit de PNUD și Guvernul Elveției asociației de băștinași va fi echivalentă cu contribuțiile colectate din diasporă atât online, cât și offline. Data limită pentru depunerea dosarelor este 27 martie 2020.

comentarii: